Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementSjećanja

20. Maja 2022.

Preminuo prof. dr Sefer Međedović

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Preminuo prof. dr Sefer Međedović

 

Danas je u 70-toj godini u Beranama iznenada preminuo prof. dr. Sefer Međedović, poznati pravni mislilac, advokat i univerziteski profesor koji je u kontinuitetu već nekoliko  dece­nija bio jedan od najistaknutijih crnogorskih i bošnjačkih intelektualaca. U raznovrsnim kapitalnim projektima i ozbiljnim pre­gnućima u mnogim oblasti­ma duha zavrijedio je pošto­vanje crnogorske javnosti i autorskim, stvaralačkim i moralnim habitusom.

Rođen 1952. godine u Beranama gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet je završio u Prištini 1975. godine kao jedan od najboljih studenata Univerziteta. Magistrirao je 1980. na temu „Ugovor o korišćenju stana u našem pravu“ i doktorirao 1986. godine na temu „Uloga javnog pravobranioca u građansko-sudskom postupku“.

Pripravnički staž objavio je je u osnovnom javnom tužilaštvu u Beranama (1975), a pravosudni ispit položio 1976. godine, od kada je više godina obavljao funkciju javnog pravobranioca za opštine Ivangrad, Plav i Rožaje.

Bio je asistent na pravnom fakultetu u Prištini 1977. godine na katedri za građansko pravo, a 1988. godine i Docent na istom fakultetu na predmetu Građansko-procesno pravo.

Od 1989. godine bavio se advokaturom u Beranama. Bio je dekan Pravnog fakulteta Internacionalnog fakulteta u NovomPazaru i profesor građanske grupe predmeta.

Za poslanika u Skupštini Republike Crne Gore, izabran je 1990. godine na prvim višestranačkim izborima. Bio je član Republičkog savjeta Crne Gore za zaštitu manjinskih naroda u više mandata, a bio je član redakcije pravnog zbornika Udruženja pravnika Crne Gore.

Prof. dr. Sefer Međedović je objavio veliki broj stručnih i naučnih radova u najpoznatijim pravnim časopisima, a autor je sedam knjiga od kojih su četiri univerzitetski udžbenici. Krasilo ga je veliko iskustvo u praktičnom obavljanju poslova iz oblasti pravnih nauka, a u knjige koje je napisao uložio je svoje neosporno znanje i iskustvo. Značajan period se bavio istraživačkim radom, bio učesnik brojnih tribina, naučnih i stručnih konferencija.

Pravni mislilac, advokat i univerzitetski profesor ostavio je iza sebe časnu i uglednu porodicu i veličanstveno naučno djelo, a sahrana Sefera Međedovića je 21. maja 2022. u 15 sati na Jasikovačkom groblju u Beranama.

 

Amer RamusovićAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Radio Slobodna Crna Gora – 6

RADIO SLOBODNA CRNA GORA Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD. RADIO SLOBO...
by Redakcija
0

 
 

Dr Ana Stjelja o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Dr Ana Stjelja   DUHOVNI BEG U „DVORCE ZIKRA I DOVE” Tragom zbirke poezije „Žena bez kišobrana” Anele Fetić     Zbirka poezije „Žena bez kišobrana” autorke Anele Fetić, suptilni je pesnički proplam...
by Redakcija
0

 
 

Sanela Halković o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Poetska zbirka “Žena bez kišobrana” autorice Anele Fetić   Valja početi od početka. Od naslova. Ne dešava se često da naslov tako potpuno i jasno oslikava cijelu zbirku, kao što je to slučaj sa ovom poetskom z...
by Redakcija
0

 

 

Dr Nazif Veledar o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Osvrt na zbirku pjesama „ŽENA BEZ KIŠOBRANA“ pjesnikinje ANELE FETIĆ   Poezija je stvaralaštvo nekog pjesnika, pa se kaže npr. poezija Muse Ćazima Ćatića, misleći da je pisao pjesme, tj. poeziju, i to umjetni...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Marija Juračić o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Osvrt na zbirku poezije Anele Fetić „Žena bez kišobrana“   Kada sam dobila ponudu da budem urednica zbirke poezije autorice Anele Fetić „Žena bez kišobrana“, pomislila sam kako je čudno da upravo ja, agnosti...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange