Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementSjećanja

20. Maja 2022.

Preminuo prof. dr Sefer Međedović

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Preminuo prof. dr Sefer Međedović

 

Danas je u 70-toj godini u Beranama iznenada preminuo prof. dr. Sefer Međedović, poznati pravni mislilac, advokat i univerziteski profesor koji je u kontinuitetu već nekoliko  dece­nija bio jedan od najistaknutijih crnogorskih i bošnjačkih intelektualaca. U raznovrsnim kapitalnim projektima i ozbiljnim pre­gnućima u mnogim oblasti­ma duha zavrijedio je pošto­vanje crnogorske javnosti i autorskim, stvaralačkim i moralnim habitusom.

Rođen 1952. godine u Beranama gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet je završio u Prištini 1975. godine kao jedan od najboljih studenata Univerziteta. Magistrirao je 1980. na temu „Ugovor o korišćenju stana u našem pravu“ i doktorirao 1986. godine na temu „Uloga javnog pravobranioca u građansko-sudskom postupku“.

Pripravnički staž objavio je je u osnovnom javnom tužilaštvu u Beranama (1975), a pravosudni ispit položio 1976. godine, od kada je više godina obavljao funkciju javnog pravobranioca za opštine Ivangrad, Plav i Rožaje.

Bio je asistent na pravnom fakultetu u Prištini 1977. godine na katedri za građansko pravo, a 1988. godine i Docent na istom fakultetu na predmetu Građansko-procesno pravo.

Od 1989. godine bavio se advokaturom u Beranama. Bio je dekan Pravnog fakulteta Internacionalnog fakulteta u NovomPazaru i profesor građanske grupe predmeta.

Za poslanika u Skupštini Republike Crne Gore, izabran je 1990. godine na prvim višestranačkim izborima. Bio je član Republičkog savjeta Crne Gore za zaštitu manjinskih naroda u više mandata, a bio je član redakcije pravnog zbornika Udruženja pravnika Crne Gore.

Prof. dr. Sefer Međedović je objavio veliki broj stručnih i naučnih radova u najpoznatijim pravnim časopisima, a autor je sedam knjiga od kojih su četiri univerzitetski udžbenici. Krasilo ga je veliko iskustvo u praktičnom obavljanju poslova iz oblasti pravnih nauka, a u knjige koje je napisao uložio je svoje neosporno znanje i iskustvo. Značajan period se bavio istraživačkim radom, bio učesnik brojnih tribina, naučnih i stručnih konferencija.

Pravni mislilac, advokat i univerzitetski profesor ostavio je iza sebe časnu i uglednu porodicu i veličanstveno naučno djelo, a sahrana Sefera Međedovića je 21. maja 2022. u 15 sati na Jasikovačkom groblju u Beranama.

 

Amer RamusovićAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Nazif Veledar o knjizi ”Druga obala” Faruka Dizdarevića

Dr. Nazif  Veledar   TRAGANJE  ZA  DUHOM  STVARANJA Faruk Dizdarević, Druga obala/ Ogledi i razgovori, Grafičar, Užice, 2022.   Knjiga DRUGA OBALA književnika, književnog i likovnog kritičara, esejiste, hroniča...
by Redakcija
0

 
 

Faruk Dizdarević o slikarstvu Medžida Fakića

Faruk Dizdarević     PIKTURALNE REALIZACIJE  MEDŽIDA FAKIĆA                                        Slikar Medžid Fakić je u izboru od oko tridesetak platana za izložbu u Novom Pazar...
by Redakcija
0

 
 

Poetski konkurs KIRKA

POETSKI KONKURS   Udruženje Idejna kreacija „Kirka“ raspisuje konkurs za poeziju (savremena poezija, haiku, grafička / vizuelna poezija, strip-pesma). Mogu učestvovati autori iz bivših jugoslovenskih republika, ali...
by Redakcija
0

 

 

Said Šteta: Jeseni

Said Šteta     JESENI Dolaziš zrele se šeftelije  kao usne puče kruške na dlanu žute vilhemovke u oku plava šljiva požegača crno dok se  na košpici nađe tek se onda bestilj peče Dolaziš k’o zvonik crkveni src...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Tri pjesme Marije Juračić

Marija Juračić       BILO JE VRIJEME ROCK AND ROLLA   Bilo je vrijeme rock and rolla starih šansona i balada. U punoj sali nasred stola dvije su čaše i jedna cola. Ti si nosio traperice crne prošvercane negdje...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange