Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementTema broja

30. Aprila 2014.
 

Bosna i Hercegovina

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Bosna i Hercegovina je država u jugoistočnom dijelu Evrope, na zapadu Balkanskog poluostrva. Granice Bosne i Hercegovine su uglavnom prirodne, koju čine rijeke Drina, Sava, i Una, te planine kao Dinara na jugozapadu zemlje. Sa sjevera, zapada i jugo-zapada država Bosna i Hercegovina se graniči sa Hrvatskom, a sa istoka sa Srbijom. Na jugo-istoku se graniči sa Crnom Gorom. Na krajnjem jugu, Bosna i Hercegovina izlazi na Jadransko more, na teritoriji opštine Neum. Glavni grad države je Sarajevo.
Zastava Bosne i Hercegovine je jedna od najljepših zastava u svijetu. Prvobitna svijetlo plava boja na zastavi bila je plava boja Ujedinjenih nacija. Međutim, izabrana je tamno plava, istovjetna plavoj boji zastave Evropske unije. Žuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine. Zvijezde bijele boje predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine.
Bosna i Hercegovina je uvijek bila multietnička država, od kada se zna za zemlju Bosnu. I nema razloga da tako i ne bude i sada i uvijek. Ako ni zbog čega drugog a ono zbog nevinih žrtava na svim stranama koje su pale od 1992-1995. godine.
Bosna i Hercegovina je trenutno po svom državnom uređenju jedinstvena u svijetu sa entitetima i kantonima koji su nastali Dejtonskom sporazumom 1995. godine, čime je zaustavljeno dalje etničko čišćenja stanovništva, prvenstveno bošnjačkog.
Put ekonomskog razvoja i efikasnog društveno-političkog uređenja Bosne i Hercegovine, pored siromaštva i nezaposlenosti, koče dva glavna problema: entiteti i kantoni kao neprirodna, opterećujuća i ratom iznuđena kvazi-rješenja; i bosanskohercegovački korumpirani političari koji, da bi sačuvali ono što su nelegalno stekli kroz ratno i poratno profiterstvo, pljačkašku privatizaciju i namještene tendere preko kontrolisanih medija šire mržnju i strah između Bošnjaka, Srba i Hrvata.
Za funkcionalno preuređenje Bosne i Hercegovine dobar je model Brčko distrikta i decentralizacija na lokalne organe vlasti. U tom kontekstu mora se pronaći sistem vlasti sa funkcionalnim etnički mješovitim sastavom decentralizovane vlade da bi se s jedne strane eliminisale etničke podjele države a sa druge strane očuvala prava svih naroda i građana, prvenstveno srpskog i hrvatskog naroda i isključila mogućnost majorizacije i diskriminizacija manje brojnih konstitutivnih naroda, ali i građana ostalih nacionalnosti.
Građani Bosne i Hercegovine moraju biti spremni na nastavak ‚‚Tuzlanske bune’’ kako bi se mirnim protestima i izborima razvlastili svi političari, oduzela im se nelegalno stečena imovina, izvršila revizija privatizacije, od prodaje oduzete imovine namirila radnička potraživanja, izabrala nova demokratska vlada, otvorila nova radna mjesta…
Ovu su bitku dobili korumpirani političari i mediji, ali vratiće se Valter…

***

Zbog teške ekonomsko-socijalne krize u Bosni i Hercegovini, a nakon žestokih socijalnih protesta održanih u četvrtak, 6. februara 2014. godine u Tuzli, za petak putem socijalnih mreža najavljena nova okupljanja građana širom države pretvorila su se u bunu protiv svih bosanskohercegovačkih nivoa vlasti i političara koji su unesrećili i opljačkali građane i državu Bosnu i Hercegovinu u protekle 23 godine.
Demonstrante je dodatno naljutila laž koju je plasirala tuzlanska policija (a svi mediji prenijeli) o tome kako demonstranti vrše masovne pljačke i razbojništva na području nekih tuzlanskih naselja. Onda su bosanskohercegovački, srbijanski i hrvatski tabloidi počeli da spinuju javnost kao u starom dobrom vaktu 1991/92. godine kada su mediji dali značajan doprinos krvavom raspadu SFRJ.
Pored zastrašujućih posljedica sveuništvajućeg rata od 1992-1995. godine, Bosnu i Hercegovinu opterećuju brojni problemi: Dejtonskim mirovnim sporazumom nametnuta nepravedna etnička administrativna podjela na dva entiteta, troškovi brojnih nepotrebnih kantonalnih administracija, nacionalizam, nezaposlenost, nepotizam, korupcija, narko i privatizacijski kriminal, zarobljeno i korumpirano sudstvo u službi političara i tajkuna, visoke plate političara sa brojnim povlasticama, naknadama, paušalima, uključujući i tzv. ‚‚bijeli hljeb’’ za funkcionere po isteku mandata, postavljanje podobnih i poslušnih umjesto stručnih i odgovornih kadrove na odgovorne funkcije u cijeloj državi Bosni i Hercegovini.
Interesantno je da su se protiv demonstranata udružili skoro svi bosanskohercegovački, hrvatski i srbijanski mediji (crnogorski mediji su za čudo bili neutralni). Nizale su se optužbe: Da li ,,huligani’’ krče put za tzv. treći entitet, za samostalnost tzv. manjeg entiteta ili za njegovo ukidanje i centralizaciju države? Za korumpirane političare i njihove medije protesti nijesu povezani sa teškom socijalnom situacijom u Bosni i Hercegovini.
Iako je od krvavog raspada SFRJ prošlo dvije decenije žalosno je da građani Bosne i Hercegovine i dalje lahko padaju na iste nacionalističke fore i fazore korumpiranih vlasti u državi. A samo treba da se građani Bosne i Hercegovine sjete da političari nijesu dijelili sa njima patnju, tugu i siromaštvo u protekle 23 godine.
Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali nijesu jedni drugima neprijatelji već su im neprijatelji svi oni koji su na bilo kom nivou vlasti a koji vode računa o ličnom a ne o interesu građana i države Bosne i Hercegovine. Neprijatelji građana i države Bosne i Hercegovine su i svi pripadnici auto mafije, narko mafije, stečajne mafije i medijske mafije koja širi međunacionalnu mržnju zbog opstanka nacionalističkih stranaka na vlasti.
Povremene prijetnje podjelom Bosne i Hercegovine su blef kojim se građani drže u torove i rovove kako bi sve tri grupe nacionalističkih stranaka mogle da nastave pogubnu vladavinu u čemu ih mogu spriječiti samo mirni protesti udruženih građana. A nove vlasti treba da obezbijede mogućnost za ustavnu reformu, prihvaćeno a ne nametnuto ukidanje kantona i entiteta, uz puno uvažavanje etničkih prava, jačanje lokalne uprave, ekonomski oporavak, nova radna mjesta, vladavinu prava, pridruživanje porodici država EU…
Nasilna smjena vlasti će i dalje biti opcija u Bosni i Hercegovini jer nacionalističke vlastodršce nije dovoljno uplašilo paljenje nekoliko upravnih zgrada. Razlog je jasan, uvijek će vlastodršci iz sva tri konstitutivna naroda uz pomoć spin-medija manipulisati građanima tako što će širiti strah od mogućnosti otpočinjana novog rata. Tako su i ovu bitku dobili korumpirani političari i njihovi mediji, ali vratiće se Valter…About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Za život – za sigurnost i bezbijednost u saobraćaju

Šestomjesečni projekat je kombinacija više akcija na edukaciji stanovništva na temu sigurnosti i bezbijednosti u saobraćaju radi očuvanja ljudskih života, materijalnih vrijednosti i državnih resursa, povećanje stepena ...
by Redakcija
0

 
 

11. konkurs časopisa ”Avlija” za najbolju kratku priču i pjesmu za 2021. godinu

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme AVLIJA iz Rožaja raspisala je 11. međunarodni konkurs/natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču i pjesmu u regionu za 2021. godinu. Konkurs je otvoren od 1...
by Redakcija
0

 
 

Slovačka Republika pomaže nastavak uređenja parka Brezovačko brdo u Rožajama

Slovačka Republika pomaže nastavak uređenja parka Brezovačko brdo u Rožajama Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (Slovak Agency for International Development Cooperation) u saradnji sa Ambasadom Slovačke ...
by Redakcija
0

 

 

Konkurs za objavljivanje radova u 23. broju časopisa ”Avlija”

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme ”Avlija” iz Rožaja raspisala je međunarodni konkurs/natječaj za objavljivanje radova sa slobodnom temom za 23. broj časopisa ”Avlija”: poezija (do 5 pj...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Objavljena treća knjiga Ahmeta Ademagića ”KULA”

Svjetlost dana je ugledala i treća knjiga profesora Ahmeta Ademagića monografija ”KULA”. Na 120 strana zabilježeno je čak 500 umjetničkih radova ovog poznatog rožajskog slikara. Ovi fascinantni crteži su nastali toko...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange