Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

19. Decembra 2022.

8. KONKURS ZA NAJBOLJU BAJRAMSKU PRIČU I NAJBOLJU BAJRAMSKU PJESMU

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Na osnovu Odluke o ustanovljenju književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske radosti, Upravni odbori Kulturnih udruženja „Musa Ćazim Ćatić“ Odžaka i Münchena raspisuju

VIII  KONKURS
za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju „Bajramske radosti za najbolju neobjavljenu bajramsku priču i bajramsku pjesmu

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ sa sjedištem u Münchenu i Odžaku raspisuje književni konkurs za najbolju neobjavljenu bajramsku kratku priču i bajramsku pjesmu sa tematikom Bajrama i bajramskih običaja i dodjeljivanje književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske radosti“ s ciljem da se bajramski običaji i ljepote tog velikog praznika kroz pero sačuvaju za nove naraštaje.

Uslovi konkursa:

Kratku lektorisanu priču ( maks. 6 stranica A4 form) i lektorisanu pjesmu s tematikom praznika Bajrama, potpisanu šifrom, dostaviti u jednom fajlu isključivo elektronskim putem, mailom: kultura@musacazimcatic.org   (priče i pjesme trebaju biti otipkane isključivo u Word- formatu – doc ili docx, Times New Roman 12, uključujući slova č, ć, đ, dž, š, ž).

U istom e-mailu dostaviti, u drugom fajlu: ime i prezime autora, adresu i broj telefona, e-mail, i kratku biografiju. Po prijemu Vašeg e-maila dobit ćete potvrdni e-mail o prijemu istog.

Lektorisane priče i pjesme dostaviti na e-mail adresu Udruženja: kultura@musacazimcatic.org sa naznakom „Za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske radosti.  Jedan autor može sudjelovati samo s jednom pričom i jednom pjesmom koje ćemo proslijediti stručnim članovima žirija. Počasni predsjednik organizacionog odbora je Miralem Dautović.

Tema je ograničena na ramazanske, bajramske i kurban-bajramske radosti, a želja nam je da od učesnika konkursa dobijemo što više priča i pjesama namijenjenih djeci i omladini.

Pravo učešća na konkursu je neograničeno, jer bajramske radosti nemaju granice. Radove mogu poslati svi učesnici koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i svi učesnici cijelog regiona (sve republike bivše Jugoslavije), ma gdje se nalazili (domovina i dijaspora).

 

KONKURS JE OTVOREN DO 31. 01. 2023. GOD.

 

 Na konkursu će biti dodijeljene tri glavne nagrade za PRIČE:

1. Nagrada – Zlatna plaketa i kpl. odabranih knjiga

2. Nagrada – Srebrna plaketa i kpl. odabranih knjiga                                                                            

3. Nagrada – Bronzana plaketa i kpl. odabranih knjiga     

Na konkursu će biti dodijeljene i tri glavne nagrade za PJESME:

1. Nagrada – Zlatna plaketa i kompl. odabranih knjiga

2. Nagrada – Srebrna plaketa i kpl. odabranih knjiga                                                                                           

3. Nagrada – Bronzana plaketa i kpl. odabranih knjiga 

Autore nagrađenih priča i pjesama ćemo nagraditi knjigama, dar autora, Nevzete i Huseina Huske Ismailovića:

„Djed Bajro i bajramske radosti“ „Djed Bajro i ramazanske radosti“ , „Djed Bajro i Kurban – bajramske radosti“ , „Revo bosanski Robin Hood“, „Bosanske bajke o Lejli i Mejremi”, “Razigrni Lajko“, „Mladi fazani u plamenu ravnice”, „Pisma iz daljine“, „Orlovi sa DoborKule u akciji hvatanja nuklearne mafije“-roman —

Svih 30 odabranih priča i 30 odabranih pjesama bit će objavljeno u posebnom elektronskom zborniku u povodu predstojećeg praznika Bajrama, a uz pomoć donatora nastojat ćemo da ove priče i pjesme budu ukoričene.                  

Za svaki dan Ramazana pročitati će se jedna odabrana bajramska priča i jedna pjesma a za Bajram će se pročitati i nagraditi tri najbolje bajramske priče i tri najbolje bajramske pjesme. Nagrade će biti dodijeljene na bajramskoj svečanosti, koja će biti održana u periodu od 21.4. do 23.4. 2023. godine u Odžaku, Sarajevu ili Münchenu (ako nam trenutne okolnosti dozvole)
Cilj ovoga konkursa je da zainteresujemo i pobudimo našu mladost, našu budućnost, za stvarnom željom za Bajramom i bajramskim hedijama i razvijanje pozitivnih emocija sa jačanjem ljubavi za pisanjem bajramskih priča i pjesama. Ovim projektom ćemo doprinijeti razvijanje saosjećanja, milosti i iskrenosti kod mladih ljudi.

Želimo da sve priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

Ovim konkursom dajemo mogućnost svakome djetetu a i odraslima da dođu do izražaja i da kroz pisanje priča i pjesama pobude svoje emocije, maštu, pronicljivost, znatiželju i pozitivnu motiviranost da njihove priče i pjesme budu među najboljim.

Za potpunije razumijevanje same ideje i cilja konkursa navest ćemo razmišljanja bosanskohercegovačkog publiciste i pisca Vehida Gunića, koji je podržao ideju realizacije jednog ovakvog konkursa i utemeljivanja književne nagrade Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske radosti”:

„U narodu se kaže: BOLJE JE DA NESTANE SELO, NEGO ADET U SELU. U pričama Nevzete i Huseina Huske Ismailovića nije riječ ni o selu ni o adetu u selu, nego o adetima čitavog jednog naroda kojem pripadaju i kojem pripadamo mi, poštovaoci njihovih želja da i nas i one koji su možda zaboravili, vrati u vrijeme kada smo se znali radovati sitnim darovima očekujući ih uz znatiželju i ugodnu strepnju i kada smo, više nego sada, znali i ko smo i šta smo i šta nam je činiti da ostanemo to što jesmo. Nevzetina i Huseinova želja je da i Vi svojim bajramskim pričama i pjesmama doprinesete jačanju, podsticanju i vrednovanju knjževnog stvaralaštva, kulture, običaja i tradicije Bosne i Hercegovine, regiona i cijeloga svijeta i da Vaše priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

Vehid Gunić, pisac i publicista                                                                                               

 

Napomena: Učešćem na konkursu, svi učesnici pristaju na uslove konkursa. Organizator zadržava pravo objavljivanja i štampanja svih na konkurs prispjelih priča i pjesama na bosanskom jeziku bez posebne dozvole i naknade. Organizator ne snosi odgovornost u slučaju zloupotrebe autorskih prava prijavljenih priča na konkursu, od strane učesnika ili trećih osoba.
Sve dodatne informacije učesnici konkursa mogu dobiti putem e-maila:

kultura@musacazimcatic.org  

Facebook stranice našeg Udruženja:

Djed Bajro i bajramske radosti i

Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” Odžak

München, Odžak, 12. 12. 2022. god.                                     

Za Upravni odbor Udruženja:                                                                                                                                                                       Husein Huska Ismailović, predsjednikAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

O Skenderu Kulenoviću (1910-1978) iz Enciklopedije Bošnjaka Nazifa Veledara

U znak sjećanja, na Skendera Kulenovića, autora romana “Ponornica”, koji predstavlja najbolju književno-jezičku afirmaciju bosanskoga jezika, za godišnjicu njegove smrti (25. 1. 1978 – 25. 1. 2023), objav...
by Redakcija
0

 
 

40 godina od smrti Avde Hume – ENCIKLOPEDIJA BOŠNJAKA dr. Nazifa Veledara

HUMO, Avdo (Mostar, 1914 – Opatija, 24. 1. 1983), član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) od 1935. godine, vijećnik AVNOJ-a, član Glavnog štaba Narodnooslobodilačke vojske (NOV), potpredsjednik Zemaljskog antifa...
by Redakcija
0

 
 

Razgovor sa Markom Vešovićem: Porodica je najvažnija od svega na svijetu

Razgovori sa piscima: Marko Vešović   PORODICA JE NAJVAŽNIJA OD SVEGA NA SVIJETU   Iako već dugo živi u osami, pjesnik, prevodilac i polemičar, profesor Marko Vešović je zahvaljujući Faruku Dizdareviću prihvati...
by Redakcija
0

 

 

Radio Slobodna Crna Gora – 5

RADIO SLOBODNA CRNA GORA Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD. RADIO SLOBO...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Svetlana Radosavljević: Priča

Прича Данима тражим једну причу, а никако да је нађем.  Појави се као измаглица и само ме потсети да је део који тражим а онда ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange