Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

7. Jula 2020.

Bečki proces: Zajednička budućnost – Jedna Europa (Vienna Process: Common Future – One Europe

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Diplomatska akademija Beč – Obilježavanje 75. godišnjice (01. srpnja 2020.)

 

Dana 01. srpnja 2020. god. Platforma Modern Diplomacy, Međunarodni institut IFIMES, zajedno sa najstarijom diplomatskom školom na svijetu (Diplomatska Akademija Wien) i dva druga partnera (Culture for Peace i Akademski časopis Europan Perspectives) organizirali su konferenciju s preko 20 predavača iz cijelog svijeta.

 

Međunarodna konferencija pod nazivom OD DANA POBJEDE DO DANAS: 75 GODINA EUROPSKE KOLEKTIVNE SIGURNOSTI I LJUDSKIH PRAVA, bila je dugoisčekivano i uspješno okupljanje. Ovaj je impozantni skup, vjerojatno bio jedan od rijetkih stvarnih događaja u Europi, od proglašenja karantne u martu ove godine.

 

Među 20-ak govornika bili su: austrijski predsjednik (a.D) i sadašnji predsjedatelj centra Ban Ki-moon, dr. Heinz Fischer; potpredsjednik Europske Komisije, Margaritis Schinas; bivši glavni tajnik OECD-a i kanadski ministar gospodarstva (pod premijerom Trudeau), Donald J. Johnston; bivši EU Komesar i sadašnji predsjednik Alpbach Forum, dr. Franz Fischler; bivši glavni tajnik OESS-a i trenutni visoki povjerenik OESS-a za nacionalne manjine, Lamberto Zannier; Austrijski najpoznatiji stručnjak za ljudska prava, prof. Manfred Nowak; Urednik the Hill časpopisa iz Washingtona, Steve Clemons; Generalni tajnik Unije za Mediteran, Nasser Kamel; Dekan Međunarodne antikorupcijske akademije, amb. Thomas Stelzer; austrijski ministar obrane s najdužim stažem i sadašnji predsjednik Instituta AIES, dr. Werner Fasslabend; osnivač i izvršni direktor najveće sveučilišne sportske platforme u Europi, Lawrence Gimeno; Urbani futurist, Ian Banerjee; Direktor Ekonomskog instituta WIIW, dr. Mario Holzner, i mnogi drugi mislioci i praktičari iz Velike Britanije, Njemačke, Italije i Australije, kao i vodećih međunarodnih organizacija iz Beča i šire.

 

Medijski partneri bili su diplomatski časopisi iz nekoliko zemalja, a akademski partneri obuhvaćali su preko 25 sveučilišta sa svih 5 kontinenata, brojne institute i dvije međunarodne organizacije. Cjelodnevni je događaj također bio prenošen uživo, što je omogućilo (digitalnoj) publici od Čilea do Dalekog istoka, te od Kanade do Australije da bude u interakciji s panelistima i sudionicima na plenarnom zasjedanju putem zoom i live stream platforme.

 

Konferencija je bila dodatno začinjena kulinarskim putovanjem kroz jela i pića središnje Europe, a okončana je mini koncertom najboljih, svjetskog izvođača na hurdy-gurdy Matthias Loibnera, te pratećeg vokala, profesorice Muzičkog sveučilišta u Beču Nataše Mirković.

 

 

***

 

Želeći okupljanje učiniti što učinkovitijim, četiri su organizatora zajedno s mnogim sudionicima odlučili da pretvore ovaj događaj u trajan proces, nazvan ”Bečki proces: Zajednička budućnost – Jedna Europa” (Vienna Process: Common Future – One Europe). Ova je inicijativa naišla na odobravanje kao pravi temeljni korak prema dugoročnijoj projekciji koja nastoji uspostaviti stalni forum periodičnih okupljanja kao prostora za razmišljanje o zajedničkoj budućnosti čuvanjem osnova naše europske prošlosti.

 

Kao što je navedeno u Zajedničkoj izjavi (finalnom dokumentu konferecnije): „EU-Europa je nakon Brexita postala manja i krhkija, dok ne-EU Europa postaje sve više majorizirana i gurnuta u stranu“.

 

Jasna namjera organizatora i sudionika je da preokrene taj trend. U tu svrhu, partneri su već najavili slijedeću konferenciju u Ženevi za početak listopada, u čast 75. obljetnice samita u San Franciscu (Osnivački skup UN-a). Sličan poziv za konferenciju dolazi iz Barcelone, Španjolska, koja je bila rodno mjesto Barcelonskog procesa u EU o strateškom Euro-MED dijalogu.

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Belorusija: Sećanje na Svetog Savu

ПАТРИЈАРШИЈСКИ ЕКЗАРХ ПРЕДВОДИО ПОКРОВИТЕЉСКУ ПРОСЛАВУ ДОМОВНОГ ХРАМА У ЧАСТ СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ ПРИ УПРАВИ БОРИСОВСКЕ ЕП...
by Redakcija
0

 
 

Dr Amel Dacić: Sve bolesti su povezane sa nezdravim stilovima života

U vremenu kada sve veći broj ne samo starijih ljudi već i mlađih pa čak i djece obolijeva od najtežih bolesti razgovarali smo sa šefom službe za patohistologiju Opšte bolnice ”Blažo Orlandić” u Baru doktor...
by Redakcija
0

 
 

Huseinzade Širin Emil Kizi: AZERBEJDŽAN ZNA CIJENU SLOBODE

АZERBEJDŽAN ZNA CIJENU SLOBODE                 Piše: Huseinzade Širin Emil Kizi, magistrant fakulteta ,,Međunarodni odnosi”, smjer „Svjetska politika“ Sankt Peterburškog državnog univerziteta Petak,...
by Redakcija
0

 

 

Hodo Katal: O pjesmi ”Oče” Dine Murić

EKSPRESIONIZAM PJESME „OČE“     Pjesma OČE iz knjige BALKANSKI EVNUH, Dine Murić, (OKF.O.O. Cetinje, 2017.) svojom projekcijom u misaonom polju, razlikuje se od lirike koja se štampa na sunčanim, stjenovitim ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

4. Valjevski strip fest 2020

Четврти Ваљевски стрип фест 2020 Уметничко удружење „АРТ група АКТ“ из Ваљева у 2020. је расписала међународни стрип конкурс. Н...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange