Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

17. Aprila 2020.

Crnogorska dijaspora iz Luksemburga za Crnu Goru

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

DIJASPORA LUKSEMBURGA ZA CRNU GORU

POMOĆ IZ LUXEMBURGA ZA CRNU GORU U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA

Piše: Faiz Softić

 

Naši građani koji žive i rade u Luksemburgu, pored svih izazova sa kojima se i sami susreću, kao mnogo puta do sada, nijesu zaboravili svoj zavičaj i domovinu

Neposredno nakon pojave globalne krize, izazvane pandemijom virusa Covid 19, a  prateći situaciju u Crnoj Gori i aktivnosti koje je Vlada Crne Gore, blagovremeno preduzela, da bi zaštitila zdravlje svojih građana, dijaspora Crne Gore u Luksemburgu nije ni trena oklijevala, već je iz istih stopa uzela učešće kako bi direktno pomogla domovini, kao što je to uvijek i činila.
I u prethodnom periodu, dijaspora Crne Gore u Luksemburgu, na različite načine je pružala podršku i pomoć pojedincima, raznim institucijama…, dakle svima u Crnoj Gori kojima je bilo potrebno.

Od samog početka pojave krize, svjedoci smo velikih napora Vlade CG, nadležnih tijela i zdravstvenih institucija,  koje su se na vrijeme, vrlo profesionalno i odgovorno postavile u borbi da spriječe širenje korona virusa u našoj zemlji. Imajući sve to u vidu, na inicijativu uspješnih privrednika i pojedinaca iz Luxemburga porijeklom iz Crne Gore, odlučeno je da se urgentno pomogne donacijom u iznosu od 30 700,00 € i da se ta sredstva uplate na žiro račum Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv korova virusa.

To je bio prvi korak.

Nakon ove uplate krenula je inicijativa privrednika, te članova i prijatelja Zavičajnog kluba BIHOR i drugih pojedinaca koji žive i rade u Luksemburgu a porijeklom su  iz: Bijelog Polja, Bihora (Petnjica), Rožaja, Berana, Plava, Gusinja, Podgorice – Tuzi i Pljevalja, da se obezbijedi pomoć najugroženijim porodicama u ovim opštinama. Za tu namjenu su otvoreni žiro računi sa mogućnošću uplate namjenskih sredstava za gore nabrojane sredine i do danas je  prikupljen iznos od: 52 150,00€, što uz već ranije uplaćena sredstva za NKT iznosi ukupno: 82 850,00eura.

Inicijatori prikupljanja pomoći zahvaljuju se svima koji su se uključili u ovu akciju ili su pomogli da se ona realizuje. Zahvaljuju se: Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti, opštinskim operativnim/kriznim štabovima, Crvenom krstu i brojnim drugim humanitarnim organizacijama, kao i volonterima humanitarnih organizacija: „Hilal“, „Džip Klub Bihor“, „HO BIHOR“ i „HO ZEKAT“ iz Domovine, koji su učestvovali u distribuciji pomoći.

Organizatori i inicijatori ovih donacija iskazuju posebno poštovanje i zahvalnost  za mjere koje su Vlada Crne Gore i NKT, veoma uspješno, sproveli da bi zaštitili svoje građane.
Ministarstvo vanjskih poslova sa DKP i Počasnim konzulima, ulaže napore i pomaže građanima Crne Gore koji su se zadesili u inostranstvu, što je za svaku pohvalu.

Zahvalnost ide i Radiju Petnjica iz Petnjice, kao i drugim medijima koji su revnosno pratili ovu akciju.

Svim ovim naporima pokazano je da smo svi, kako u Crnoj Gori, tako i u dijaspori, jedinstveni u nevoljama gdje god da nas one zadese, pa iako smo malobrojni, sloga nas čini velikim.
„Trebamo pored svega imati i dodatne snage i strpljenja, što bi se reklo: strpljen – spašen. Naše misli i brige u dijaspori su uvijek uz naš narod i našu domovinu, uz želje da se što prije ova kriza završi,  poručujemo našima u Crnoj Gori: Niste sami!“ – Istakao je, Edin Medo Latić, koordinator prikupljanja i slanja pomoći i član Savjeta za saradnju sa iseljenicima Crne Gore.

U prilogu – spiskovi donatora NKT i pojedinačno po opštinama:

 

 

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Rezultati konkursa RUH za najljepšu pjesmu inspirisanu Ramazanom

Bošnjačko društvo RUH je uspješno privelo kraju konkurs za najljepšu pjesmu, inspirisanu mjesecom Ramazanom. Pristigao je veliki broj pjesama iz mnogobrojnih krajeva naše lijepe Bosne, Hrvatske, Sandžaka (Srbije i Crne G...
by Redakcija
0

 
 

Norveška za Crnu Goru – Norveška za Rožaje

NORVEŠKA ZA CRNU GORU – NORVEŠKA ZA ROŽAJE   U toku narednih mjeseci u Rožajama će biti realizovan projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, kojim je predviđena izgradnja različitih sportskih i rekreativnih t...
by Redakcija
0

 
 

Četvrti po redu konkurs za kratku priču ”Biber”

Otvoren je četvrti po redu konkurs za kratku priču Biber. Radove mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku; afirmisani, kao i oni koji nisu do ...
by Redakcija
0

 

 

Konkurs: ”Pesma koja je ujedinila svet”

POZIV  ZA UČEŠĆE U MULTIKULTURALNOM POETSKO-UMETNIČKOM PROJEKTU „PESMA KOJA JE UJEDINILA SVET“ POVODOM PLANETARNOG USPEHA PESME „LJUBAV U VREME KORONE“ (LOVE in the CORONA TIME) MAJE HERMAN SEKULIĆ   Udruženje ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Saopštenje BOSANSKOG AKADEMSKOG DRUŠTVA U AUSTRIJI

Prema trenutnom razvoju korona krize u Austriji može se očekivati da u septembru/oktobru  bude moguće  održavanje skupova. Kratki pregled najznačajnijih manifestacija GBAA planiranih za 2020: Kongres GBAA planiran za mar...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona