Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

17. Aprila 2020.

Crnogorska dijaspora iz Luksemburga za Crnu Goru

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

DIJASPORA LUKSEMBURGA ZA CRNU GORU

POMOĆ IZ LUXEMBURGA ZA CRNU GORU U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA

Piše: Faiz Softić

 

Naši građani koji žive i rade u Luksemburgu, pored svih izazova sa kojima se i sami susreću, kao mnogo puta do sada, nijesu zaboravili svoj zavičaj i domovinu

Neposredno nakon pojave globalne krize, izazvane pandemijom virusa Covid 19, a  prateći situaciju u Crnoj Gori i aktivnosti koje je Vlada Crne Gore, blagovremeno preduzela, da bi zaštitila zdravlje svojih građana, dijaspora Crne Gore u Luksemburgu nije ni trena oklijevala, već je iz istih stopa uzela učešće kako bi direktno pomogla domovini, kao što je to uvijek i činila.
I u prethodnom periodu, dijaspora Crne Gore u Luksemburgu, na različite načine je pružala podršku i pomoć pojedincima, raznim institucijama…, dakle svima u Crnoj Gori kojima je bilo potrebno.

Od samog početka pojave krize, svjedoci smo velikih napora Vlade CG, nadležnih tijela i zdravstvenih institucija,  koje su se na vrijeme, vrlo profesionalno i odgovorno postavile u borbi da spriječe širenje korona virusa u našoj zemlji. Imajući sve to u vidu, na inicijativu uspješnih privrednika i pojedinaca iz Luxemburga porijeklom iz Crne Gore, odlučeno je da se urgentno pomogne donacijom u iznosu od 30 700,00 € i da se ta sredstva uplate na žiro račum Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv korova virusa.

To je bio prvi korak.

Nakon ove uplate krenula je inicijativa privrednika, te članova i prijatelja Zavičajnog kluba BIHOR i drugih pojedinaca koji žive i rade u Luksemburgu a porijeklom su  iz: Bijelog Polja, Bihora (Petnjica), Rožaja, Berana, Plava, Gusinja, Podgorice – Tuzi i Pljevalja, da se obezbijedi pomoć najugroženijim porodicama u ovim opštinama. Za tu namjenu su otvoreni žiro računi sa mogućnošću uplate namjenskih sredstava za gore nabrojane sredine i do danas je  prikupljen iznos od: 52 150,00€, što uz već ranije uplaćena sredstva za NKT iznosi ukupno: 82 850,00eura.

Inicijatori prikupljanja pomoći zahvaljuju se svima koji su se uključili u ovu akciju ili su pomogli da se ona realizuje. Zahvaljuju se: Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti, opštinskim operativnim/kriznim štabovima, Crvenom krstu i brojnim drugim humanitarnim organizacijama, kao i volonterima humanitarnih organizacija: „Hilal“, „Džip Klub Bihor“, „HO BIHOR“ i „HO ZEKAT“ iz Domovine, koji su učestvovali u distribuciji pomoći.

Organizatori i inicijatori ovih donacija iskazuju posebno poštovanje i zahvalnost  za mjere koje su Vlada Crne Gore i NKT, veoma uspješno, sproveli da bi zaštitili svoje građane.
Ministarstvo vanjskih poslova sa DKP i Počasnim konzulima, ulaže napore i pomaže građanima Crne Gore koji su se zadesili u inostranstvu, što je za svaku pohvalu.

Zahvalnost ide i Radiju Petnjica iz Petnjice, kao i drugim medijima koji su revnosno pratili ovu akciju.

Svim ovim naporima pokazano je da smo svi, kako u Crnoj Gori, tako i u dijaspori, jedinstveni u nevoljama gdje god da nas one zadese, pa iako smo malobrojni, sloga nas čini velikim.
„Trebamo pored svega imati i dodatne snage i strpljenja, što bi se reklo: strpljen – spašen. Naše misli i brige u dijaspori su uvijek uz naš narod i našu domovinu, uz želje da se što prije ova kriza završi,  poručujemo našima u Crnoj Gori: Niste sami!“ – Istakao je, Edin Medo Latić, koordinator prikupljanja i slanja pomoći i član Savjeta za saradnju sa iseljenicima Crne Gore.

U prilogu – spiskovi donatora NKT i pojedinačno po opštinama:

 

 

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Konkursi časopisa AKT iz Valjeva

ДВА КОНКУРСА ЧАСОПИСА АКТ     17. КОНКУРС ЗА КРАТКУ ПРИЧУ ЧАСОПИСА  „АКТ“     Часопис за књижевност, уметност и култ...
by Redakcija
0

 
 

Predstavljena inicijativa Odmori u Bosni i Hercegovini

Od danas aktivna i web platforma www.odmoriubih.ba   PREDSTAVLJENA INICIJATIVA „ODMORI U BIH“ ZA PODRŠKU TURIZMU U BIH   (Sarajevo, 07. juli 2020. godine) Na današnjoj press konferenciji u Botaničkoj bašti Zemaljskog ...
by Redakcija
0

 
 

Bečki proces: Zajednička budućnost – Jedna Europa (Vienna Process: Common Future – One Europe

Diplomatska akademija Beč – Obilježavanje 75. godišnjice (01. srpnja 2020.)   Dana 01. srpnja 2020. god. Platforma Modern Diplomacy, Međunarodni institut IFIMES, zajedno sa najstarijom diplomatskom školom na svi...
by Redakcija
0

 

 

Poziv za aplikacije – Evropski master program demokratija i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi

European Regional Master’s Programme in Democracy and Human Rights in South East Europe (GC SEE/ERMA), is a one year interdisciplinary Master’s programme coordinated by the University of Sarajevo (UNSA), Center for Interd...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

„Hrvatski sabor kulture“ pohvalio je komediju Marije Juračić „Legalisti“

„Hrvatski sabor kulture“ pohvalio je komediju Marije Juračić „Legalisti“   U subotu, 27. lipnja 2020. godine  „Hrvatski sabor kulture“ je putem ZOOM platforme, prijenosom uživo, održao 39. Susret  hrvatsk...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona