Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

13. Aprila 2020.

Dijaspora iz Luksemburga svojima u Crnoj Gori

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Pomoć u doba korone

DIJASPORA IZ LUKSEMBURGA SVOJIMA U CRNOJ GORI
Domovino, evo nas!

 

Piše:  Faiz Softić

Godine 1979., kada je crnogorsko primojre pogodio snažan zemljotres, bio sam u Sarajevu. Zasigurno, jedan sam od rijetkih koji nije osjetio podrhtavanje tla. Stajao sam sa rođakom Husom blizu njegove kuće u naselju Bostarići i razgovarao. On je kasnije tvrdio kako je vidio da se čak i orah, blizu kojega smo stajali, pomjera. Ja nisam osjetio ništa. Narod je panično izbježavao iz kuća i okretao se unezvijereno lijevo-desno, a ja sam se čudio šta se dešava. To su moji prvi doživljaji katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori.

Tek nešto kasnije, prenešen je izvještaj radija Titograd.
Izvještač radija negdje sa puta od Podgorice prema primorju, sa mjesta sa kojega se nije moglo dalje, javio se kratkim izvještajem koji je zaključio rečenicom:
“Danas od Titograda prema primorju samo je nebo prohodno“, govoreći tako da samo oblaci putuju nebeskim visinama prema moru, a da su putevi urušeni i neprohodni. Bila je to velika nesreća za Crnu Goru kojoj se kasnije pomagalo sa svih strana.
Nikada neću zaboraviti konvoj kamiona koji je, nekoliko dana poslije snažnog zemljotresa, krenuo iz Sarajeva prema Crnoj Gori. Na ceradama dugačkih šlepera stajale su velike bijele trake na kojima je pisalo: „Bratskom narodu Crne Gore“. Mnogo puta sam se toga sjetio i svaki put uzdrhtao.
Bratska pomoć je spasonosna!

***

Danas kada je cijeli svijet zadesila velika nesreća koja se širi i sije smrt po selima i gradovima, ne birajući ni naciju, ni boju kože, ni bilo kakvu pripadnost – potrebna je pomoć.
Doseljenici iz Crne Gore koji žive i rade u Luksemburgu, zahvaljući dobroj organizaciji grupe ljudi, uglavnom uglednih biznismena i iskrenih patriota, uspjeli su da sakupe blizu 100 000,00 € pomoći Crnoj Gori, i to za više opština. Pomoć je namijenjena bolnicama, kao i siromašnijem sloju stanovništva kojima će biti uručeni paketi u kojima su prehrambeni artikli i sredstva za ličnu higijenu. Ukupno, za opštine Rožaje, Plav i Gusinje, biće podijeljeno 530 paketa i to: Rožaje 200, Plav 100 i Gusinje 230 paketa.

Ova akcija sprovedena je u saradnji sa humanitarnom organizacijom „Zekat“, koja djeluje u okvirima Islamske Zajednice u Crnoj Gori a na čijem čelu se nalazi Sadmir Hadžijić. Hadžijić se iskreno zahvaljuje na ovako velikom i humanom gestu dijaspore iz Luksemburga, prije svega što su imali povjerenja u Islamsku Zajednicu i rukovodstvo „Zekat-fondacije“ u ovako teškim momentima sa kojima se suočava cijeli svijet. Ove pakete narednih dana će podijeliti aktivisti Islamske Zajednice.

Spisak donatora za opštine Plav i Gusinje:

Spisak donatora za Bijelo Polje:About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Konkursi časopisa AKT iz Valjeva

ДВА КОНКУРСА ЧАСОПИСА АКТ     17. КОНКУРС ЗА КРАТКУ ПРИЧУ ЧАСОПИСА  „АКТ“     Часопис за књижевност, уметност и култ...
by Redakcija
0

 
 

Predstavljena inicijativa Odmori u Bosni i Hercegovini

Od danas aktivna i web platforma www.odmoriubih.ba   PREDSTAVLJENA INICIJATIVA „ODMORI U BIH“ ZA PODRŠKU TURIZMU U BIH   (Sarajevo, 07. juli 2020. godine) Na današnjoj press konferenciji u Botaničkoj bašti Zemaljskog ...
by Redakcija
0

 
 

Bečki proces: Zajednička budućnost – Jedna Europa (Vienna Process: Common Future – One Europe

Diplomatska akademija Beč – Obilježavanje 75. godišnjice (01. srpnja 2020.)   Dana 01. srpnja 2020. god. Platforma Modern Diplomacy, Međunarodni institut IFIMES, zajedno sa najstarijom diplomatskom školom na svi...
by Redakcija
0

 

 

Poziv za aplikacije – Evropski master program demokratija i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi

European Regional Master’s Programme in Democracy and Human Rights in South East Europe (GC SEE/ERMA), is a one year interdisciplinary Master’s programme coordinated by the University of Sarajevo (UNSA), Center for Interd...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

„Hrvatski sabor kulture“ pohvalio je komediju Marije Juračić „Legalisti“

„Hrvatski sabor kulture“ pohvalio je komediju Marije Juračić „Legalisti“   U subotu, 27. lipnja 2020. godine  „Hrvatski sabor kulture“ je putem ZOOM platforme, prijenosom uživo, održao 39. Susret  hrvatsk...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona