Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

1. Aprila 2015.
 

Dodela nagrada 9. međunarodnog festivala humora i satire “Milovan Ilić Minimaks”

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Dodela nagrada 9. međunarodnog festivala humora i satire “MILOVAN ILIĆ MINIMAKS”, u organizaciji Scene svih kreativnih, biće održana u sredu 1. aprila 2015. godine u 13 časova u Domu za ometene u razvoju, ul. Kninska bb, u Veterniku.

Konkurs je raspisan za aforizam, a stiglo je preko hiljadu radova od više stotina autora iz zemlje i inostranstva, saopštio je žiri u sastavu mr Jovan Mihajilo, predsednik, posthumno, mr Nera Rikic Legac, član i Stojan Simić Krpica, član.

 

Prvu nagradu dobio je Aleksandar Pavić iz Novog Sada.

 

Aleksandar Pavić rođen je 1960. godine u Novom Sadu. Piše aforizme, sairične pesme, kratke priče i haiku. Objavio je sledeće knjige:

Pod farovima mesečine, aforizmi, 1990, izdanje autora, Bačka Palanka,

Labudova pesma – pačiji san, aforizmi, 1992, Slavija, Novi Sad,

Bačena Sena, aforizmi i haiku, 1993, BIT, Novi Sad,

Strašilo u snegu, haiku, dvojezično, srpsko-englesko izdanje, 1999, 2000, 2002, Moment Book, Novi Sad.

Magistrirao je na temu Recepcija haikua u srpskoj književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Na osnovama toga rada objavio je 2010. godine i knjigu Pesma kao uzdah, a izdavač je Adresa iz Novog Sada. Priredio je 2012. godine Antologiju srpske haiku pozeije Seneke kestenova u dvojezičnom srpskom i engleskom izdanju. Adresa iz Novog Sada izdavač je ove knjige. Zastupljen je u domaćim i međunarodnim antologijama, zbornicima i časopisima i nagrađivan član je Društva književnika Vodvodini. Živi u Gajdobri i Novom Sadu.

 

Drugu nagradu dobio je Abdurahman Halilović iz Rijeke.

 

Abdurahman Halilović – Ahil rođen je 1958. u Koraju, opština Lopare u Bosni i Hercegovini. Aforizmi su mu objavljivani i objavljuju se u mnogim štampanim i elektronskim časopisima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, kao i u emisiji ZVRK radija iz Banja Luke čiji je saradnik. Oblak u bermudama radio Beograda studija 202, radijo Splita i radio Gorski kotar u Fužinama. 2009. U Pljevljima u Crnoj Gori bio je učesnik festivala humora i satire “Vuko Bezarević”. Saradnik je književnog časopisa “Riječ” iz Brčkog (BiH) i “Književno pero” Hrvatskog književnog društva, čiji je član. Zastupljen je u više antologija i zbirki aforizama, sa ovih prostora. Dobitnik je prve nagrade za aforizme 2011. godine elektronskog magazina”Maxminus” (član redakcije), gdje mu je objavljena i e-knjiga”Groznica aforistika”. Dobitnik je druge nagrade za aforizme na raspisanom konkursu “Milovan Ilić Minimaks”2012, 2013. na ovom jefestivalu osvojio prvu nagradu za aforizme. U aprilu 2014. izašla mu je prva štampana knjiga pod nazivom UMOR NA MOZGU. U avgustu mjesecu 2014. u Čajetini (zapadna Srbija) za najboljeg aforističara dobio je drugu nagradu na temu JUGONOSTALGIJA.

 

Treću nagradu dobili su ravnopravno Igor Damjanović iz Beograda i Miloš Ristić iz Kruševca.

 

Rođen je 17. 05. 1989. godine u Beogradu. Piše aforizme, pesme, priče, drame i haiku, bavi se enigmatikom… Radove objavljuje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjedninjeim Američnkim Državama, Španiji, Japanu, Novom Zelandu, Rumuniji, Švajcarskoj, Rusiji, Turskoj…, u listovima, časopisima i sajtovima: “Šipak”, “Jež”, “Večernje novosti”, “Aforizam”, “Etna”, “Nosorog”, “Žikišon”, “Marginalac”, “Na prvom ste mjestu”, “MaxMinus”, “Njuz”, “Liga duhovitih”, “Afirmator”, “Helly cherry”, “Radio Beograd 202”, “Balkanske zore”, “Ljudnica”, “Diogen”, “GEN”, “Trablmejker”, “Enigmatika (Tupljenje i oštrnje)”, “Mozgalice”, “Užička nedelja”, “Politika0, “Vladimir Šojker”, “Osvit”, “Danas”, “Fenamizah”…

Prevođenje na engleski, ruski, rumunski, turski.

Zastupljen u više zbornika: “Zaveštanja 2012”, Udruženje srpskih pisaca Švajcarske; “Mi smo skupa i kad smo daleko”, peti pesnički maraton Klub književnika “Duško Trifunović”, Kikinda; XXII pesnička manifestacija “Garavi sokak”, Inđija; “Kako sam ubio ljubav”, kratke prile Trablmejker, Beograd, Zbornik radova Lasopis za umetnost i društvena pitanja “Afirmator”, Beograd; XXIC pesnička manifestacija “Garavi sokak”, Inšija; “Nušić po drugi pit među Srbija”, Nušićijada 2012, Ivanjica; “24. haiku festival Odžaci 2013.”, “Misli o zimi”, haiku, “Najkraće priče 2013”, Beograd, “Vršalo pero 2014”, Vrpac; “Volim da letim”, Beograd, “Prolećne misli (Spring in mind), haiku, Novi Sad; “The light singing/Lumina care canta”, Rumunija, 2014 i drugo.

Napisao sledeće Drame: “Smaraš ili kako je vrabac postao soko” (u izvođenju studenata Učiteljskog fakulteta u Beogradu), “Ko je ovde lud?” (u izvođenju učenika gimanzije “Živinice”, u režiji Azre Nurkić, koja je premijerno izvedena na XIII festivalu srednjoškolskog teatra Bosne i Hercegovine, u Travniku), “Divide et imper”, (izvedeno u Beogradu).

Bio je član žirija Sedmog FEZ-a, održanog u Nišu.

Nagrađen na konkursu za najduhovitiju prilu koji je organzovana “NET knjižara”.

Nagrađen za prozu na konkursu “Zajednice mladih pisaca”

Treća nagrada za scenarij na “Diogenov letnji haiku konkurs 2013 – Leto u gradu”

Treća nagrada za haiku na “DIogenov jesenji haiku konkurs 2013 – Insekti rane jeseni”

Osnivač i glavni i odgovorni urednik elektronskog časopisa za humor i satiru “Šipak” (www.sipaknovine.wordpress.com ) .

 

 

 

Miloš Ristić rođen je 24. 04. 1984. godine u Kruševcu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nišu, na grupi za Srpsku književnost i jezik.

Prvu knjigu pesama ,,Ljušture javnosti” objavio je 2012. g. u Kruševcu, u izdanju Kulturnog centra Kruševac,zatim narеdnе naslovе u 2013. godini u izdanju izdavačkog društva PRESING iz Mladenovca: knjigе poеzijе ,,Dijagnoza”, ,,Jedanaest razloga zašto volim kišu” i ,,Tazbina”, knjigu književnih ogleda ,,Tasićevo književno delo” i knjigu misli/promišljanja/aforizama ,,Mislim dakle nosim bradu”. Knjiga poezije ,,Raspadnik” izlazi mu oktobra 2014. godine, u Mladenovcu.

Priredio knjigu poezije ,,Život na Balkanu” (2013) s 40-ak manjе afirmisanih pesnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore u izdanju DHIRA VERLAG iz Švajcarske i časopisa DIOGEN PRO CULTURE iz Sarajeva. Urеđujе i vodi pеsnički rеgionalni konkurs KONKURSNO čijе jе prvo od za sada tri izdanja bilo 2012. godinе.

Ima nеkoliko knjižеvnih priznanja ali su mu stariji pisci sugеrisali da to nе spominjе:

III mеsto za poеziju – Prokupljе (2007)  K.O.P./ TOK

I mеsto za poеziju – Obrеnovac (2012) ŠTA HOĆEŠ

Najizazovniji aforizmi – Mrkonjić Grad (2012) Artistic Souls Club

I mеsto za kratku priču – Novi Sad (2013) Scеna Svih Krеativnih

I mеsto za poеziju – Novi Sad(2014) Scеna Svih Krеativnih

Nagrada Konkursa Ljubavne pjesme nad pjesmama(2015) – Mrkonjić Grad A.S.C.

Živi u Kruševcu.

 

Znajući da je smeh najbolji lek, iz humanitarnih razloga, dodela nagrada osmog međunarodnog festivala humora i satire “MILOVAN ILIĆ MINIMAKS” biće održana u u sredu 1. aprila 2015. godine u 13 sati u Domuza ometene u razvoju, ul. Kninska bb, u Veterniku, uz odgovarajući program.

 

Prema ideji i inicijativi i Stojana Simića Krpice, uz podršku Mr Jovana Mihajila, posthumno iz zahvalnosti, mr Nere Legac Rikić, kao žirija, i Zvezdane Simić, kao tehničke pomoći, koji svi rade potpuno besplatno,u organizaciji Scene svih kreativnih, nezavisno od politike, moći, novca, seksa i nasilja, kako bi se povratilo dostojanstvo književnosti i umetnosti, netražeći niti dobijajući novac od ministarstva kulture grada Novog Sada, ni ministarstva AP Vojvodine, ni ministarstva Republike Srbije, niti evropskih ni svetskih fondova, niti vladinih niti nevladinih organizacija niti pojedinaca, iako bi ih mogli dobiti. NAGRADE MEĐUNARODNIH FESTIVALA POEZIJE I KRATKE PRIČE i festivala humora i satire “Milovan Ilić Minimaks” KOJE ORGANIZUJESCENA SVIH KREATIVNIH NISU VEZANE ZA NOVAC, ne može ih svako dobiti, i prestižne su.

 

Istaknuta slika: Miloš Ristić, dobitnik 3. nagrade koju ravnopravno dijeli sa Igorom DamjanovićemAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Norveška za Crnu Goru – Norveška za Rožaje

NORVEŠKA ZA CRNU GORU – NORVEŠKA ZA ROŽAJE   U toku narednih mjeseci u Rožajama će biti realizovan projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, kojim je predviđena izgradnja različitih sportskih i rekreativnih t...
by Redakcija
0

 
 

Četvrti po redu konkurs za kratku priču ”Biber”

Otvoren je četvrti po redu konkurs za kratku priču Biber. Radove mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku; afirmisani, kao i oni koji nisu do ...
by Redakcija
0

 
 

Konkurs: ”Pesma koja je ujedinila svet”

POZIV  ZA UČEŠĆE U MULTIKULTURALNOM POETSKO-UMETNIČKOM PROJEKTU „PESMA KOJA JE UJEDINILA SVET“ POVODOM PLANETARNOG USPEHA PESME „LJUBAV U VREME KORONE“ (LOVE in the CORONA TIME) MAJE HERMAN SEKULIĆ   Udruženje ...
by Redakcija
0

 

 

Saopštenje BOSANSKOG AKADEMSKOG DRUŠTVA U AUSTRIJI

Prema trenutnom razvoju korona krize u Austriji može se očekivati da u septembru/oktobru  bude moguće  održavanje skupova. Kratki pregled najznačajnijih manifestacija GBAA planiranih za 2020: Kongres GBAA planiran za mar...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Bošnjačko kulturno društvo RUH iz Domžala: Konkurs za najljepšu pjesmu o ramazanu

Bošnjačko kulturno društvo RUH iz Domžala iz Slovenije raspisalo je konkurs za najljepšu pjesmu inspirisanu Ramazanom. Pjesmu će izabrati Mustafa Širbić i Husein Buljubašić.
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona