Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

22. Aprila 2021.

DODIJELJENE NAGRADE ČASOPISA KOMUN@

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

DODIJELJENE NAGRADE ČASOPISA KOMUN@

 

Godišnja nagrada časopisa “Komuna” za dugogodišnji doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore uručena  je profesoru doktoru Radovanu Radonjiću na svečanosti održanoj u Modernoj galeriji u Podgorici.

Gradonačelnik Ivan Vuković uručuje nagradu akademiku Radovanu Radonjiću

Članica žirija za dodjelu nagrada časopisa “Komuna” mr Nela Savković Vukčević, obrazlažući odluku žirija istakla je da je „profesor Radonjić jedinstvena intelektualna figura u novijoj povijesti Crne Gore.koja  je dosljedno njegujući kritički odnos dala nemjerljiv doprinos ukupnoj njenoj emancipaciji, snaženju državotvorne svijesti i crnogorske nacionalne samobitnosti, njenog jezika, kulture i duha.

-Profesor Radonjić je napisao više desetina  knjiga iz različitih oblasti, a tokom svih prethodnih godina  postojano je  insistirao na činjenici da je Crna Gora, kao društvo i država, stoljećima funkcionisala kao jasan primjer države i društva koje je dokaz da “sve veliko u istoriji nije stvorio ni etnik, ni vjernik, nego čovjek”, saopštila je između ostalog mr Savković Vukčević koja je zajedno sa akademikom Zuvdijom Hodžićem i Veliborom Čovićem sačinjavala žiri koji je donio odluku da se akademiku Radonjiću dodijeli godišnja nagrada časopisa Komun@.

Ona je takođe saopštila da je žiri takođe donio odluku  da dodijeli i četiri  ravnopravne specijalne plakete i to: Borislavu  Cimeši, piscu i publicisti, prof.dr Sofiji Kalezić, redovnoj profesorici na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju,Draganu B.Peroviću, publicisti i Šukriji Žutom Serhatliću,poznatom interpretatoru izvorne crnogorske i starogradske  muzike i kompozitoru.

Akademik Radonjić je uručio mr Ameru Ramusoviću, elektronsko izdanje njegove najnovije knjige posvećene Komuni

Akademiku Radonjiću nagradu je uručio dr Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice koji je tom prilikom rekao „da profesora Radonjića „Crna Gora poznaje kao vrhunskog intelektualca i retoričara, kao eruditu i akademika i čovjeka izuzetne stvaralačke energije i nesvakidašnje radne etike, ponosnog antifašistu i iskrenog patriotu“.

„Ne smije se nikada zaboraviti, govorio je profesor često, da je Crna Gora jedino parče evropskog tla koje ne pamti ropstvo u bilo kojoj formi. Pamtimo njegove riječi, inspiriše nas njegova prosvetiteljska misao, nadahnjuje nas njegovo slobodarstvo. Uvaženom profesoru čestitam nagradu, a prijateljima iz „Komune“ želim da uprkos brojnim izazovima još dugo nastave da koračaju svojim putem zbog sebe, svih nas i Crne Gore“, istakao je između ostalog prvi čovjek glavnog grada, dr Ivan Vuković.

Nakon što mu je gradonačelnik Ivan Vuković uručio nagradu, prof. dr Radonjić je rekao da je upravo završio knjigu posvećenu „Komuni“, koju je u elektronskoj formi predao direktoru časopisa Ameru Ramusoviću.

U svom obraćanju akademik Radonjić se zahvalio na nagradi, ističući daje veoma uzbuđen jer dobija visoko priznanje koje nije očekivao i da ga posebno raduje to što nagrada nije došla iz političkih, već iz intelektualnih krugova, budući da on nikada „nije bio ničiji, do svoj“.

– Nemam riječi kojima mogu izraziti i zadovoljstvo i zahvalnost onima koji su procijenili da me ovako lijepo, u ovim danima, nagrade. Što se mene tiče, obećavam da ću ovo pamtiti dok sam živ. Mislio sam da sam svoju posljednju, 62. knjigu, napisao prošle godine, ali me dobitak ove nagrade natjerao da prekršim obećanje dato sebi i da počnem da radim na još jednoj knjizi pod nazivom „Izgubljena orijentacija II“, koju sam  upravo završio i nju sam posvetio časopisu „Komuna“, rekao je Radonjić.

– Učinio sam to ne samo iz zahvalnosti što sam dobio zaiasta prestižnu nagradu Komune za životno djelo, već i zbog zahvalnosti što sam čitajući taj časopis, iz Komune dosta naučio i na osnovu nje, velikim dijelom formiram svoju, ako to smijem reći, naučničku ličnost“, rekao je akademik Radonjić.

On je takođe istakao  da je tu novu  knjigu pisao na temelju tekstova koji su objavljeni, a predstavljali su kritiku i prognozu kako će završiti Crna Gora.

„Uz te tekstove dao sam i dva za koja sam računao da će biti od koristi čitaocima koji su neupućeni u tu materiju, od kojih se jedan odnosi na predmodernu organizaciju crnogorskog društva i države, a drugi na fenomen crkve, da bi mi znali što je ona, što je njen posao i zašto ona čini ovo što čini – kazao je Radonjić, naglašavajući da  je otpor jedini odgovor na današnju aktuelnu društveno-političku situaciju.

Direktor „Komune“ Amer Ramusović kazao je da se ove godine navršava tačno decenija postojanja od kako se „Komuna“ pojavila na medijskom nebu Crne Gore i da je  poslije deset godina kvartalnog izlaženja kada je nedavno štampan poseban tematski broj posvećen crnogorskim vodama, Komuna do sada ispisala ukupno do sada 1.116 strana sa oko 250 uglednih autora, objavila više od 1.200 nasova koj su ilustrovani sa preko 3.500 fotografija  kazao je između ostalog Ramusović, dodajući: da baš u godini jubileja  njeno dalje štampanje zbog nedostatka finansijskih sredstava može doći u pitanje.

„Zato smatramo da Komuna zaslužuje da ima mnogo bolji i sigurniji -institucionalni položaj u društvu, da  bude trajno valorizovana u sjećanjima naših pokolenja kao ovovremeni damar, kao hronika jedne nostalgije i kolektivne memorije, kao raskošan vez emocija, sa snagom iskrene potrage, neomeđeni od bilo koga ili bilo čega, da bi ostali raskošno svjedočanstvo vrednovanja vjekovnog trajanja vitalnih obrazaca naše naslijeđene patrijarhalne otmenosti, njenog autoriteta i mjere ljudske mudrosti, rekao je on.

U okviru svečanosti prikazan je i film o akademiku Radonjiću a u muzičkom dijelu programa učestvovala je violinistkinja Mirka Šćepanović, dok je moderator večeri bio Dragan Mitov Đurović, a svečanost je održana uz poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera.About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Rožaje: Rijeke zatrpane smećem, u šumama odlažu stari namještaj

Od smeća nisu pošteđene ni prigradske šume, pa ni šumski kompleksi udaljeni od gradskog područja. I pored toga što brojne lokalne organizacije i savjesni građani redovno upozoravaju na nepravilno i nelegalno odlaganje o...
by Redakcija
0

 
 

Dva konkursa časopisa AKT

ДЕВЕТНАЕСТИ КОНКУРС ЗА КРАТКУ ПРИЧУ  ЧАСОПИСА  „АКТ“   Часопис за књижевност, уметност и културу „АКТ“ из Ваљева распи...
by Redakcija
0

 
 

Preminuo prof. dr Sefer Međedović

Preminuo prof. dr Sefer Međedović   Danas je u 70-toj godini u Beranama iznenada preminuo prof. dr. Sefer Međedović, poznati pravni mislilac, advokat i univerziteski profesor koji je u kontinuitetu već nekoliko  dece...
by Redakcija
0

 

 

Da li najteže bolesti izazivaju mobilni telefoni saznajte u razgovoru sa piscem Firstenbergom

Arthur Firstenberg je naučnik, novinar i pisac koji je u središtu rastućeg svjetskog pokreta koji skreće pažnju na najzanemarenije prijetnje životu na Zemlji. Njegova knjiga, The Invisible Rainbow: A History of Electricit...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

DEJAN BOGOJEVIĆ ZASTUPLJEN U ANTOLOGIJI SVETSKOG HAIKUA U JAPANU

DEJAN BOGOJEVIĆ ZASTUPLJEN U ANTOLOGIJI SVETSKOG HAIKUA U JAPANU   Dejan Bogojević (1971, Valjevo) multimedijalni umetnik je zastupljen u upravo objavljenoj haiku antologiji svetskog haikua koja je objavljena u Japanu. ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange