Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

13. Aprila 2014.
 

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju nastupa kvintet Backyard Jazz Ensemble

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” i ove godine nastavlja tradiciju obilježavanja  manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori JAM 2014 – koja se ove godine održava  pod motom Susret Istoka i džeza/East Meets Jazz. Tom prilikom, u Kraljevskom pozorištu, u  poneđeljak 14. aprila 2014. godine sa početkom u 20 sati, biće održan koncert kvinteta Backyard  Jazz Ensemble.

Backyard Jazz Ensemble je manja verzija originalnog projekta Backyard Jazz Orchestra kojeg su osnovali njemački džez umjetnici, pijanista i kompozitor Stefan Šulc (Stefan  Shultze), dobitnik džez nagrade WDR i saksofonista i kompozitor Peter Ehvald (Peter Ehwald).
Njihovu ideju podržao je Institut Gete (Goethe Institute), tako da su dugogodišnji muzički  partneri Stefan i Peter, kolege sa studija u Kelnu i Njujorku, te iz grupa “Schulzing” i  “Oktoposse”, dobili priliku da kroz projekat “Backyard Jazz Orchestra” ostvare svoj umjetnički  cilj, koji teži otkrivanju bogate muzičke tradicije istočno-evropskih zemalja i zemalja Balkana i  njihove primjene u savremenoj džez muzici. Da bi se bolje upoznali sa kulturom zemalja koje su  bile u njiihovom umjetničkom fokusu, mladi umjetnici su u nekoliko navrata putovali po  zemljama Jugoistočne Evrope i upijali zvuke i ritmove tog regiona. U sastavu ovog orkestra su
neki od najboljih mladih muzičara iz osam zemalja Jugoistočne Evrope i Njemačke. Stilska  otvorenost Stefana Schultzea i Petera Ewalda uticala je na eksperimentalnost i izražajnost ovog  ansambla, koji je inspirisan vatrenim temperamentom i uzbudljivim melodijama i ritmovima Balkana.
Pored vođa ansambla pijaniste Stefana Shultzea i saksofoniste Petera Ehwalda, u grupi  “Backyard Jazz Ensemble” sviraju gitarista Filip Gavranović iz Crne Gore, njemački muzičari Matthias Nowak kontrabisista i bubnjar Daniel Schröteler.
Turneju grupe Backyard Jazz Ensemble u Crnoj Gori podržalo je Ministarstvo za porodicu,, djecu, omladinu i sport Pokrajne Sjeverna Rajna-Vestifalija (Njemačka).

Više info:
http://www.backyardjazzorchestra.com/

Biografije osnivača ansambla:

Pijanista i kompozitor Stefan Schultze ujedinjuje elemente nove muzike, improvizaciju, avangardu i džez. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Kelnu u klasi Džona Tejlora (John Taylor), Paola Alvareza (Paulo Alvares) i Joakima Ulriha (Joachim Ullrich). Zatim je dobio njemačku stipendiju DAAD za usavršavanje u Njujorku, gdje je boravio 2006 i studirao na Muzičkoj školi Menhetn (Manhattan School of Music) u klasi Majkla Abina (Michael Abene) i Reiko Fjutinga (Reiko Fueting). Tamo je osnovao big bend, sa kojim je snimio svoje kompozicije. To mu je pomoglo da 2007. osvoji nagradu za mlade kompozitore, koju dodjeljuje Američko udruženje kompozitora, autora i izvođača. Od 2007 do 2009. Šulc je pohađao prestižne kompozitorske radionice „BMI Jazz Composers Workshop“, koje su vodili Džim Meknili (Jim McNeely) i Majkl Abin (Michael Abene). Osvojio je prvu nagradu na internacionalnom festivalu kompozitora „ArtEZ“, za kompoziciju „Green Falling“ za veliki džez orkestar. Ta nagrada omogućila mu je podršku Instituta Gete za turneju po Makedoniji, gdje je
predstavio svoje kompozicije. Inspirisan ovom zemljom, on je zajedno sa Peterom Ehvaldom i Institutom Gete osnovao Backyard Jazz Orchestra.
Sa manjim ansamblima je takođe ostvario uspjeh. Njegov kvintet „Shultzing“ kritika je ocijenila kao najbolji na njemačkoj džez sceni, a oktet „Oktoposse“ osvojio je mnoge nagrade u zemlji i inostranstvu. Od kako je učestvovao na međunarodnim kompozitorskim radionicama (2011), pod mentorstvom Vincea Mendoze, redovno piše aranžmane za orkestar „Metropole“.
Od 2011 radio kao profesor džez aranžiranja, komponovanja i teorije na Muzičkoj akademiji „Franz List“ u Vajmaru. Od 2012. vodi veliki džez orkestar „Otto-von-Guericke-Universitat“ u Magdeburgu.
Nastupao je na mnogim nacionalnim i internacionalnim festivalima i scenama: Montreux Jazz Festival, Festival International Jazz Peru, Dani makedonske muzike, Internacionalni džez festivali u Beogradu, Skoplju, Sofiji, Kosta Riki, Njujorku itd. Sarađivao je sa muzičarima poput: Nils Wogram, Wu Wei, Herb Robertson, Frank Gratkowski, Matthias Schuber, Paulo Alvares, Martin Lubenov, John Schroder i drugima.

Više info: http://www.stefanschultze.com/

Peter Ehwald studirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Vajmaru i Kelnu, Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu i Gradskom koledžu Njujorka. Učio je kod velikih džez umjetnika kao što su Claudis Valk, John Patitucci, RichPerrz, Mike Holober, Julian Arguelles, Stan Sulzman i Ian Ballemy.

Nagrađen je prestižnom njemačkom stipendijom DAAD, zahvaljujući kojoj je učio o džez kombo i velikom džez orkestru, u periodu od 227-2009. godine, kao asistent na njujorškom gradskom koledžu. Njegova kompozicija “Alanis” je izvedena u sali Karnegi (Carnegie Hall) u Njujorku, 2007. Intenzivno sarađuje sa mnogim grupama i u zemljama kao što su Velika Britanija, Francuska, Poljska, Španija, Finska, Peru, Kosta Rika, SAD.
Pored DAAD stipendije, koristio je i stipendiju “Erasmus” i boravio na usavršavanju u Londonu školske 2003/2004. godine. Nastupao je na festivalima: “Jazzpodium of LAG Jazz Niedersachsen” sa ansamblom
“Oktoposse” (2003), “Best International Jazz Group beim V Concurso Internacional de Interpretes de Jazz” u Granadi, Španija, sa ansamblom “Schultzing” (2006); osvojio je Prvu nagradu na festivalu džeza u Hanoveru sa triom “Schultzing” (2003), Prvu nagradu New Generation/ Straubing sa grupom “Oktoposse” (2005), nagradu publike Tremplin Jazz Band Competition/ u Avinjonu, Francuska (2006) sa grupom “Paragon”, priznanje za Najbolji mladi džez ansambl u Granadi, sa oktetom “Oktoposse” (2005), nagrada “JazzIn”, sa grupom “Schultzing” (2006) itd.

Nastupao je u različitim sastavima na festivalima kao što su: CCNY Jazz Festival (New York/ SAD), International Jazz Festival Peru (Lima/ Peru), International Jazzfestival Granada (Granada/ Španija), Spitalfields Festival (London/ Velika Britanija), Blue Note Jazz Festival (Gent/ Belgija), Jazz Festival Viersen, Jazz Rallye/ Düsseldorf.

Više info: http://www.peter-ehwald.net/biography_en

Muzičari Backyard Jazz Ensemble-a su raspoloženi da daju novinarima intervjue u utorak, 15. aprila, u Multimedijalnoj sali KIC-a, terminu od 11 do 12 sati.

S poštovanjem,

Kraljevsko pozorište Zetski domAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Konkurs DODIR JAPANA povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana

Udruženje Alia Mundi za promociju kulturne raznolikosti i veb-portal Istočni biser raspisuju konkurs pod nazivom DODIR JAPANA za književne radove inspirisane slikama Tamare Kusovac. Srpska slikarka i dizajnerka Tamara Kusova...
by Redakcija
0

 
 

Slavica Jovanović iz Mačvanskog Prnjavora osvojila 2. mesto na konkursu za pesmu o deci

Slavica Jovanović   MОЈА СТАДА У ЏЕМПЕРУ ТВОМЕ  Моја стада у џемперу твоме, Мелодија у твојој свирали, Тамо близу чобани крај реке, ...
by Redakcija
0

 
 

Haiku konkurs za nagradu ”Radmila Bogojević”

ХАИКУ КОНКУРС ЗА НАГРАДУ „Радмила Богојевић“     Хаику часопис „ЛОТОС“ (Србија) и Дејан Богојевић расписују VI интерна...
by Redakcija
0

 

 

Završen projekat unapređenja park šume Brezovačko brdo uz podršku SlovakAid-a

Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju SlovakAID u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Crnoj Gori finansirala je projekat unapređenja infrastrukture park šume Brezovačko brdo u opštini Rožaje kao i p...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

8. međunarodni festival za djecu pjesnike “Kraljevstvo bijelih rada”

KRALJEVSTVO BIJELIH RADA DAJE NA ZNANJE!!!   Osmi međunarodni konkurs KRALJEVSTVO BIJELIH RADA, u organizaciji NVO Stihom govorim, počeo je 21.12.2021. i trajao do 01. 05.2022. godine. Na adresu organizatora je stiglo viš...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange