Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

17. Maja 2019.

Kuća dobrih tonova iz Srebrenice nastupila u Njemačkoj i Sloveniji

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Kuća dobrih tonova iz Srebrenice nastupila u Njemačkoj i Sloveniji

Najpoznatija muzička priča iz Srebrenice, „Kuća dobrih tonova“, održala je koncerte u Njemačkoj i Sloveniji u sklopu svoje turneje „Koncert prijateljstva“.

Proteklih osam dana vesela družina iz Srebrenica bila je na mini turneji u njemačkom mjestu Havixbecku i slovenačkom gradu Slovenska Bistrica.

Koncert u Njemačkoj uslijedio je nakon prijateljstva „Kuće dobrih tonova“ Srebrenica i pokreta „Run for their Lives“ iz Havixbecka. Naime, osnivač ove njemačke organizacije Charly Weiper je 2010. godine trčao od svog mjesta Havixbeck do Srebrenice 60 dana rutu dugu oko 1.800 kilometara nazvaši je „Run for their Lives“. Od tada Charly prikuplja sredstva za Srebrenicu i pomaže socijalne projekte uz podršku svojih sugrađana, a ove godine željeli su da djeca iz „Kuće dobrih tonova“ budu njihovi gosti.

Koncert u Havixbecku održao se u sklopu festivala koji organizuju muzičke škole iz ovog mjesta pod nazivom „Musik Schul Fest 2019″. Festival se održava već 60 godina gdje je tokom dva danas nastupio veliki broj muzičara iz ovog mjesta i drugih država, svih uzrasta, a djeca iz Srebrenice još jednom su imala priliku da predstave svoj grad i BiH na najbolji mogući način, baš kako to oni znaju – muzikom, i ukradu aplauze svim prisutnim.

Načelnik Havixbecka Klaus Gromöller djeci je poželio lijep i ugodan boravak u ovom mjestu, kazavši da na mladim svijet ostaje, a da su djeca najveće bogastvo koje svaka zemlja mora da njeguje.

Muzičare iz Srebrenice posjetio je i njemački parlamentarac Marc Henrichmann koji pomaže „Run for their Lives“ da nastave sa svojim radom i podrškom Srebrenici.

U povratku iz Njemačke bila su rezervisana još dva koncerta u Slovenskoj Bistrici.

„Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice zasigurno je primjer kako se muzikom grade porušeni mostovi, sklapaju nova prijateljstva i grade neraskidive veze koje samo djeca mogu. Nakon regionalne saradnje sa horovima i muzičkm školama u Srbiji i Hrvatskoj otvorena je još jedna saradnja i sa Slovenijom.

Povodom Dana škole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica u Sloveniju muzička družina iz Srebrenice pozvana je kao specijalni gosti gdje su održana dva koncerta zajedno sa djecom iz Slovenije.

Nakon prvog koncerta u ovoj školi, održao se drugi zajednički koncert na izuzetno lijepom mjestu, dvorcu Slovenska Bistrica koji datira još iz 1311. godine.

Saradnjom dvije države, dva grada posebno je zadovoljan gradonačelnik Slovenske Bistrice Ivan Žagar koji je rekao da ovakav vid druženja treba nastaviti.

Nova prijateljstva, sjajna saradnja, sigurno su najupečatljiviji momenti sa ove turneje, a u ovoj godini „Kuća dobrih tonova“  imaće nastupe i u Austriji, te nastavak regionalne saradnje i koncerte u Beogradu i Nišu.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Negiranje antifašizma je negiranje ljudskih prava

SAOPŠTENJE AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA I CENTRA ZA ŽENSKA PRAVA NEGIRANJE ANTIFAŠIZMA JE NEGIRANJE LJUDSKIH PRAVA Podgorica, 14. 05. 2021. Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope obilježavaju se svake godine širom Evrope i svij...
by Redakcija
0

 
 

Natječaj i kolumna HAIKU KRUGOVI

urednički tim “HAIKU KRUGOVA” u suradnji s Lanterna magazinom pokrenuo je haiku natječaj i kolumnu “Haiku krugovi” koji će svaki mjesec birati najbolja tri haiku rada na određenu temu koji će bit i ...
by Redakcija
0

 
 

Nastavljena saradnja Saveza slijepih Crne Gore i ŽPCG

NASTAVLJENA SARADNJA SA ŽELJEZNIČKIM PREVOZOM CRNE GORE Zadovoljstvo nam je da informišemo širu javnost, kao i sve osobe oštećenog vida, koje su članovi i članice jedne od osam lokalnih organizacija Saveza slijepih Crne...
by Redakcija
0

 

 

Stipendije za mlade književne kritičare/ke, kolumniste/ice, novinare/ke i studente/ice

POZIV ZA STIPENDIJU ZA MLADE KNJIŽEVNE KRITIČARE/KE, KOLUMNISTE/ICE, NOVINARE/KE I STUDENTE/ICE Izdavačka kuća Buybook će za Šesti internacionalni festival književnosti Bookstan, koji se ove godine održava u periodu od ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Konkurs: Sloboda je najviši vrh Crne Gore

Povodom 9. maja –  Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, 21. maja –  Dana obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, 13. jula – Dana ustanka SAVEZ UDRUŽENJA BORACA NOR-a I ANTIFAŠISTA CRNE GORE Raspisuje liter...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange