Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

17. Aprila 2015.
 

Nikola Šimić Tonin: Poezija iz Subotice i Splita

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Dijana Uherek Stevanović i Biserka Spajić u Zadru

U organizaciji Hrvatskog književnog društva i Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti u Svečanoj dvorani Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti, 9. travnja predstavile su se hrvatska pjesnikinja iz Subotice Dijana Uherek Stevanović i Biserka Spajić, pjesnikinja i slikarica iz Splita. U prepunoj dvorani pjesnikinje su predstavili književnici Nikola Šimić Tonin i Valerio Orlić.

Biserka Spajić, medicinska sestra u mirovini, rođena je 25. ožujka 1945. u Zagrebu, živi u Rijeci. Poezijom se bavi od 2009. godine. S objavljivanjem radova započela na internetskim stranicama i lokalnom glasilu Tarsatika. Od 2012. do danas pjesme su joj objavljene u osamnaest zajedničkih zbirka poezije, od kojih je deset međunarodnih. Članica je HKD-a Rijeka i KLD Rešetari,  Udruge Lanterna (Biograd na moru) te Europskog doma.

Ogrlica od poljubaca Biserke Spajić

Njena poezija, tiha je voda što brege valja, a ona je, Biserka Spajić – romantična pjesnikinja, lirična, esteta, nenametljiva, blago erotična.

Na samom početku ove zbirke uvodi nas u svijet kojim usamljeno hodi između traženja i čekanja, od ljudi daleka, s prirodom sjedinjena, ali dovoljna samoj sebi, sa žarom na usnama, kojim se šarmantno prolijeva u stihovima dok s nadom u srcu  potražuje ljubav tražeći jedne oči koje bi samo nju gledale s onim sjajem goruće želje da pogledom skidale bi sve tajne s njenih čekanja, a kroz svoj put nade da ljubav će i pronaći, provlači nas stihovima koje je prožela divnom lirom, profinjeno, kao esteta koji uživa u ljepoti, pružajući lijepu ugodu iščitavanja pjesama, nenametljivo mameći osmijehe svojim pripovjedačkim načinom oslikavanja emocija lijepim pjesničkim slikama.

Koliko jakom čežnjom ljubav se može prizivati, koliko ulomljenim tijelom, dodira željnim je iskati, autorica nam je prenijela pjesmom ”Poplava” u koju je ušla snažno emocijom, strastveno, u silnoj boli nedostajanja i koja me se posebno dojmila upravo snagom emocije. Na početku rekoh da je blago erotična, što jeste, ali raspon želje kojom nas vodi kroz manje romantične, više erotične pjesme, nije baš tako ni mali. Ono što je karakteristično,  jeste, da erotiku kroz pjesme provlači sofisticirano, na momente i sramežljivo s ustručavanjem u bojazni da ne pretjera u želji da se prospe emocijom u pjesmi, no ipak, ponešena istom, dovodi pjesmu do vrhunca kojim drhturi žudnja oslobođena iz nutrine bića, koje voli da voli.

Način, na koji nam se želi približiti svojim pjesmama, nema skrivenosti – jasan je, blizak svima koji su ljubav živjeli i koji ljubav žude i njena poezija nije od onih sladunjavih, već poezija,  neću reći autorice, već zrele žene koja zna kako se ljubav ćuti. Njezin svijet čežnji, težnji, svijet čekanja, davanja, traženja, a najviše svijet maštanja navedenog, snagom željenog, lako zaokuplja pažnju čitatelja i kao jedan od njih, mogu reći  da ovjekovječeni stihovi s obiljem ljubavne lire i krasnim pjesničkim slikama koje nam autorica u ovoj zbirci pjesama, njenom prvijencu, nudi na čitanje, zbilja može zadovoljiti sladokusce ljubavne poezije. Mene, jest! (Ljiljana Zeko)

Poezija Dijane Uherek Stevanović

Dijana Uherek Stevanović rođena je 14. 05. 1968. godine u Garešnici.  U Pakracu je završila Učiteljsku srednju školu, a onda 1986. godine dolazi u Suboticu, završava Pedagošku akademiju u Kikindi, a poslije i Pedagoški fakultet u Somboru. Provela je neko vrijeme u OŠ Ivo Andrić Bjelovac – BiH, radeći kao učiteljica, a sad je zaposlena u OŠ Miroslav Antić na Paliću. Živi u Subotici. Apsolvent je na Teološko-katehetskom institutu u Subotici.

Pored pisanja, bavi se slikarstvom.Uvrštena je u nekoliko zajedničkih međunarodnih zbornika: More na dlanu, Valentinovo, Očaravanje, More na dlanu 2, Citat. rs, Izvan dometa, Život na Balkanu, Magija, Ponišavske priče, Almanah 2, Arte stih i drugih pedeset.

Samostalne zbirke Vanvremena – izdavač Panonske niti, Srbija,  Beskraj i Notovana, izdavač UG Hrast Hrvatska, objavila je 2013. godine. Zbirke Bezimena, Ona izdavač UG Essegg i Ratnica svjetlosti izdavač Diogen objavila je 2014. Vanvremena Artemida objavljena je za UG Essegg 2015. i zbirka pjesama Nebo u zubima izdavači Galaksija Niš i UBU.

Pjesma Slavonija je pohvaljena i uvrštena u zbornik najljepše zavičajne poezije. Na natjecanju Pesmi u čast, pjesma Ritam tišine osvojila je prvo mjesto glasovima publike. Dodijeljen joj je Subotički Oskar Popularnosti u ožujku 2013. godine za uspjehe postignute u književnosti. Sudjelovala je na natjecanju Poezija Godine pjesnika Balkana i u prvoj sezoni 2012./2013. osvojila prvo mjesto. Pobjednik je natjecanja Diogen. Dobitnik je mnogih pohvala i nagrada za rodoljubivu, misaonu, ljubavnu i socijalnu poeziju. Radovi su joj objavljivani u mnogim elektronskim časopisima i internetskim stranicama. Ima objavljene elektronske zbirke poezije Nedostaješ mi ti, Artemida Drugo ja i zbirku u 3D varijanti.

Priređivač je Međunarodne zbirke poezije Citat rs, međunarodne zbirke pjesama i priča za decu Zagrli život – namijenjenu djeci oboljeloj od kancerogenih bolesti, međunarodnih zbirki poezije i proze Goli život u umetnosti i Na marginama života. Sudionik je mnogih međunarodnih pjesničkih susreta. Bila je domaćin Međunarodne karavane poezije u organizaciji Kulture Snova u Subotici. Član je Književnog kluba Sveti Sava – Subotica, Međunarodnoga umjetničkog udruženja Vizija, Internacionalne zajednice stvaralaca, Književnog kluba Orfej, Književne zajednice Jugoslavije, Hrvatskoga književnog društva, Književnog kluba Čukarica – Beograd i drugih.

Počasni član je Književnog kluba Duško Trifunović iz Kikinde i Stenka Beograd. Osnivač je i predsjednik Udruženja balkanskih umjetnika.

 

Nikola Šimić Tonin

 

Istaknuta slika: Ismet Čaušević Čaki (1950-1993)About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Božidar Proročić: Kod Ćamilove česme u Bihoru

BIHORSKO LJETO XII Festival – Zavičajne staze – Bihor 2019 – OSTATI ILI OTIĆI? Piše: Božidar Proročić Ovogodišnje Bihorsko ljeto i XII festival – Zavičajne staze  su ispunjeni mnogobrojnim kulturnim...
by Redakcija
0

 
 

XII FESTIVAL PRIČE ”ZAVIČAJNE STAZE” BIHOR 2019.

XII FESTIVAL PRIČE ”ZAVIČAJNE STAZE” BIHOR 2019. OSTATI ILI OTIĆI? Piše: Božidar Proročić Bihor i Bihorci su kroz svoju dugu istoriju dali neka od najznačajnih imena svoje književnosti. Nije bilo lako živj...
by Redakcija
0

 
 

Drugi foto-konkurs ”Prirodne ljepote sjevera Crne Gore”

Portal za kulturu, književnost i društvene teme Avlija.me iz Rožaja raspisao je 2. konkurs za najljepšu neobjavljenu fotografiju prirode sjevera Crne Gore pod nazivom ,,Prirodne ljepote sjevera Crne Gore’’. Konkurs je o...
by Redakcija
0

 

 

Na ahiret preselio Mirsad Feleć, direktor RTV Rožaje

U šezdesetoj godini života preminuo je Mirsad Feleć, direktor Radio-televizije Rožaje. Feleć je skoro pet godina obavljao funkciju direktora tog medija. U toku trajanja mandata u okvru lokalnog emitera “Radio Rožaje” ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Veče tradicionalne azerbejdžanske muzike i plesa

VEČE TRADICIONALNE AZERBEJDŽANSKE MUZIKE I PLESA Piše: Božidar Proročić Da kultura ne poznaje granice, i da predstavlja najljepši spoj među narodima potvrdilo se sinoć, 20. juna po ko zna koji put. U organizaciji Kultu...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona