Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene temeVijesti

21. Juna 2018.
 

Nova knjiga Marine Mijakovske

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

НОВА НАУЧНА КНИГА

„МОДЕЛИ НА РОДОВАТА ИДЕНТИФИКАЦИЈА“ ОД МАРИНА МИЈАКОВСКА

 

Во издание на издавачката куќа Сигмапрес од Скопје, излезе од печат научната студија  „Модели на родовата идентификација“ од д-р Марина Мијаковска.

Студијата „Модели на родовата идентификација“ е книга од областа на компаративната книжевност, родовите студии и културологијата. Мијаковска во оваа книга говори за два модела на родовата идентификација: стереотипен и субверзивен (трансродов) модел, а интерпретативната анализа опфаќа корпус романи од актуелната македонска книжевност (Индиго Бомбај од Јагода Михајловска-Георгиева, Скриена камера од Лидија Димковска, Помеѓу од Ирена Јорданова и Планета на неискуството од Гоце Смилевски).

Рецензентот проф. д-р Маја Бојаџиевска вели: „Една од основните вредности на оваа книга е што во фокусот на својот интерес ги поставува прашањата за половоста/родовоста како аналитички концепти, а нејзината херменевтичка изведба е таква што несомнено укажува на особено компетентна млада критичарка која дава убав прилог кон компаративистичките и културолошките истражувања во македонскиот контекст.“

Марина Мијаковска (1984) дипломирала, магистрирала и докторирала на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје на Катедрата за Општа и компаративна книжевност. Таа пишува поезија, проза, книжевна критика и есеистика. Членка е на ДПМ. Авторка е на поетските книги Номадска душа (2010); Куфери (2013); Психоаналитичка алхемија од страсти (2013); Тиркиз во лето (2015) и Постела на тишината (2015); на прозното дело Куќички (2014). Пишува и книги за деца – Новогодишни детски песни (2017).

                Модели на родовата идентификација е нејзина втора теориско-критичка книга, по Жанровски полимер:Сандаче од ракописи во обид (2016).

 About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Kudret Bulbul: Kongres evropskih muslimanskih intelektualaca

Analiza dekana Fakulteta političkih nauka na univerzitetu Yildirim Beyazit, prof.dr. Kudreta Bulbula Prošle sedmice smo govorili po pitanju „evropskog islama“ i ove sedmice ćemo nastaviti da govorimo o ovoj temi. Govoril...
by Redakcija
 

 
 

45. Karamanovi susreti u Makedoniji

Ќе се одржат 45 КАРАМАНОВИ СРЕДБИ И оваа година, Радовиш ќе празнува во чест на македонскиот Рембо – Ацо Караманов.  Во денов...
by Redakcija
 

 
 

Dr Suada A. Džogović: Ekonomski rast Turske – izazov za integraciju u EU (III dio)

Redakcija časopisa i portala Avlija u prethodna dva nastavaka objavila je djelove iz knjige ”Ekonomski rast Turske – izazovi za integraciju u EU” dr Suade A. Džogović, a slijedi Zaključak iz knjige:  ...
by Redakcija
 

 

 

Rezultati tri konkursa časopisa ”Akt” iz Valjeva

ТРИ КОНКУРСА ЧАСОПИСА „АКТ“ ИЗ ВАЉЕВА     НАГРАДА „ЗЛАТНО СЛОВО“   Ове године је на наш конкурс за најбољу објављену зби...
by Redakcija
 

 
 

Prvi roman autorke Zorane Manić

Prikaz romana-univerzuma „Igra beskonačne zakrivljenosti“   Prvi roman autorke Zorane Manić intrigira već svojim naslovom, a nastavlja i samom sadržinom. Implicitno i eksplicitno se najavljuju novi delovi romana koji b...
by Redakcija
 

 
Konkursi regiona