Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

12. Decembra 2019.

Održiva urbana mobilnost u Rožajama

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Zajednica opština Crne Gore, od aprila mjeseca tekuće godine, sprovidi projekat „Energetski efikasna urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – „SUMSEEC II,  u saradnji sa GIZ-om, Otvorenim  regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (ORF EE).

O radionici u Rožajama piše i podgorički Dan

U ponedjeljak, 9. decembra 2019. godine u organizaciji Zajednice opština Crne Gore (ZOCG) održana je u Rožajama prva radionica za izradu Rješenja održive urbane mobilnosti (ROUM) za naselje Bandžovo brdo koji realizuje Sekretarijat za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine, dok je u toku realizacija pilot projekta održive urbane mobilnosti kroz uređenje dijela biciklističko-pješačkih staza u park-šumi Brezovačko Brdo koji realizuju Turistička organizacija Rožaje i Ski centar ”Hajla”. Oba projekta je podržala ZOCG i Njemačka razvojna agencija – GIZ.

Projekat se fokusira na izgradnju kapaciteta i tehničku podršku opština u Jugoistočnoj Evropi u primjeni održivog pristupa planiranju urbanog transporta s posebnim naglaskom na pripremu Rješenja održive urbane mobilnosti. Evropska unija je takođe snažan zagovornik ovog koncepta, pa SUMSEEC II koristi sličnu metodologiju i smjernice, koje će biti prilagođene i primijenjene u lokalnom kontekstu.

Radionica predstavlja dio projektnih aktivnosti. Projekat ima za cilj podržati gradove u Jugoistočnoj Evropi u razvoju energetski efikasnih i održivih rješenja za mobilnost.

Cilj radionice je upoznavanje sa konceptom održive urbane mobilnosti, izrada zajedničke vizije održive mobilnosti Rožaja, povezivanje različitih aktera na lokalnom nivou kako bi u budućnosti sarađivali na izradi saobraćajnih rješenja.

Ciljna grupa su službenici odgovorni za urbano planiranje i planiranje mobilnosti u  gradovima, službenici nadležni za oblast komunalnih djelatnosti, službenici nadležni za inspekcijske poslove i poslove komunalnog nadzora, odbornici, predstavnici mjesne zajednice Bandžovo Brdo, predstavnici TO Rožaje, NVO sektor, predstavnici prosvjetnog obrazovnog sektora, predstavnici ugostitelja i privrednika i civilni sektor.

Radionicu je otvorila koordinatorka projekta Marija Kljajić koja je pozdravila učesnike i poželjela im uspješan rad pohvalivši doprinos Odreda izviđača Ibar, NVO Građanske inicijative mladih i NVO Avlije kao i drugih aktivista.

Sa radionice o održivoj urbanoj mobilnosti u Rožajama

Prisutne je pozdravio koordinator projekta Muhamed Dacić koji se osvrnuo na do sada realizovane i  planirane aktivnosti iz pilot projekta. ”Pored izgradnje rampi i obilježavanja parking mjesta za osobe sa invaliditetom pri Sportskom centru Rožaje koje ćemo uraditi čim nam vremenski uslovi dozvole, uradili smo trim stazu od parkinga do lokacije gdje je započeta izgradnja Plunčanskog mosta i Plunčanske česme, sagradili pješačko-biciklistički Brezovački most na rijeci Crnja koji povezuje dva dijela park-šume, tako da se sada može koristiti kružna staza dužine 5 kilometara koja je idealna za pješake i bicikliste, sanirali nekoliko oštećenja na biciklističko-pješačkoj Zelenoj stazi, još nekoliko oštećenja ćemo sanirati tokom ove godine ili na proljeće, zavisno od vremenskih uslova. Nadamo se da ćemo za 10-15 dana postaviti duž Plave staze 6 ljetnjikovaca i skloništa od nevremena, 5 parkinga za bicikla, a takođe zavisno od vremenskih uslova, čim prije izgradićemo prvo dječje igralište u opštini Rožaje jer je mobilijar dopremljen, a u toku je i priprema prvog pješačko-bicilističkog vodiča sa mapom koji će izdati Turistička organizacija Rožaje i Ski centar Hajla do kraja januara naredne godine” kazao je Dacić.

Obraćanje koordinatora projekta učesnicima radionice o održivoj urbanoj mobilnosti u Rožajama

Dacić se zahvalio i društveno odgovornoj kompaniji TOFI koja je donirala dio tampona potrebnog za trim stazu kako bi građani opštine Rožaje svih uzrasta mogli da šetaju, džogiraju i dođu do budućeg centralnog dječjeg igrališta.

U Sekretarijatu za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine se nadaju da će uređenje prvog gradskog parka sa biciklističko-pješačkim stazama i prvom dječjim igralištem uspjeti da promijene loše navike djece i omladine koja slobodno vrijeme provode uz video igrice i TV, kao i uticati na promjenu postojećih navika građana opštine Rožaje da i za kraće relacije koriste automobil što utiče da su javne površine, kako u centru, tako i na periferiji, okupirane vozilima, što sve zajedno utiče na atraktivnost prostora, životnu sredinu, zdravlje građana i bezbijednost u saobraćaju.

Uređen park će doprinijeti atraktivnosti urbanih zona za pješačenje i vožnju bicikla, a atraktivno okruženje će uticati na poboljšanje uslova života lokalnog stanovništva i privlačenje većeg broja turista i ponude obilaska turističkih destinacija biciklima i pješke, pogotovo što se u neposrednoj blizini kompleksa park-šume Brezovačko Brdo nalaze etno selo Jela, farme krava i koza kao i pčelinjaci.

Sa radionice o održivoj urbanoj mobilnosti u Rožajama

Realizacijom ovog pilot projekta u opštini Rožaje će se riješiti višedecenijski problem za sve građane – nepostojanje područja namijenjenog za pješačenje, džogiranje i biciklizam, zimi za hodanje na krpljama, kao i obogatiti turistička ponuda grada.

Ispred Sekretarijata za uređenje prostora, planiranje i zaštitu životne sredine, Lokalne turističke organizacije Rožaje i Ski centra Hajla zahvaljujem se Zajednici opština Crne Gore i Njemačkoj razvojnoj agenciji GIZ. Nadamo se da ćemo tokom izrade Rješenja održive urbane mobinosti za naselje Bandžovo brdo učiniti značajne korake da se stanje u ovoj oblasti popravi.

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

NATJEČAJ ZA ZBORNIK PRIČA KNJIŽEVNE FANTASTIKE «IZA UMA» TREĆI BROJ

NATJEČAJ ZA ZBORNIK PRIČA KNJIŽEVNE FANTASTIKE «IZA UMA» TREĆI BROJ   DISKURS – časopis za kulturu, umjetnost i društvene teme raspisuje natječaj za zbornik kratkih priča književne fantastike IZA UMA. Drage na...
by Redakcija
0

 
 

Palestina danas obilježava Dan zemlje Palestine

Palestinski narod obilježava 30. mart, datum kada su 1976. godine izraelske vlasti oduzele 210.000 ari njihove zemlje i nasilno odgovorile na demonstracije protiv planova za oduzimanje palestinske teritorije. Tog dana je pogin...
by Redakcija
0

 
 

Poziv autorima zbornika ”Književne čarolije” iz Knjaževca

Poštovani autori, 14. književni zbornik “Književna čarolija” Književnog kluba ”Zlatno pero” iz Knjaževca je nedavno izašao iz štampe. Molimo sledeće autore da nam pošalju mejlom svoje tačne ad...
by Redakcija
0

 

 

Novosti iz Bosanskog akademskog društva u Austriji (BADA)

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji (BADA), povećava ove godine  obrazovno/naučni dio programa “834. rođendan Bosne / Povelje bana Kulina”. Ova tradicionalna manifestacija predstavlja najznačajniji kulturni događaj...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Konkurs Kreativne radionice Balkan: Zbornik nade

K O N K U R S   Kreativna radionica Balkan raspisuje Međunarodni konkurs za afirmisane i neafirmisane pisce iz Srbije, regiona, dijaspore i celog sveta, kao i vizuelne umetnike savremenog doba koji se bave karikaturom, fotog...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange