Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

5. Aprila 2020.

Savjet sigurnosti UN-a mora sazvati hitnu sjednicu o Covid-19

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

SVIJET NA AUTOPILOTU:

Savjet sigurnosti UN-a mora sazvati hitnu sjednicu o Covid-19

 

 

Situacija oko COVID-19 zaista je zabrinjavajuća, ne samo kao pitanje globalnog zdravlja i biološke sigurnosti, već ona može biti i globalni sigurnosni izazov.

 

Dok pandemiju rješava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), zajedno s drugim relevantnim specijaliziranim agencijama Ujedinjenih nacija (UN SA), situacija se brzo pogoršava i lako bi mogla izaći van kontrole. To naravno, ako nije učinkovito suzbijena. U takvom (sve vjerojatnijem) scenariju, mogao bi biti progutan cijeli svijet – nešto nalik Trećem svjetskom ratu, iako izvorno drugačijega povoda.

 

Zapanjeni smo (a jedan od ko-autora je služio u UN Savjetu Sigurnosti/UN SC/ u dva mandata) zašto Vijeće sigurnosti još uvijek nije zasjedalo. Trebalo se pozabavi Kovidom-19 na način na koji očito zaslužuje da se bavi, s obzirom na njegov razorni utjecaj na cijelu planetu, na gotovo svaku dimenziju, uključujući međunarodni mir i sigurnost, što neprijeporno spada u njegov mandat po Povelji UN-a.

 

Budući da se Vijeće često bavilo pitanjima koja ponekad nisu očigledno povezana s međunarodnom ili regionalnom sigurnošću, zbunjeni smo, doista uznemireni, zbog čega je odlučilo da se uopće ne bavi pitanjem pandemije.

 

Ako se pak članovi Vijeća, iz vlastitih internih razloga, nisu osjećali dužnim na to, ne bi li ostali članovi svjetskog tijela, pojedinačno ili zajedno, kao međunarodna ili regionalna udruženja, poput Europske unije (EU), Pokreta nesvrstanih (NAM) – G-77, Afričke Unije (AU) ili ASEAN, trebali pokrenuti toliko željenu inicijativu da pozovu Vijeće sigurnosti da se hitno odrede spram ovu globalne pandemije, čak iako se WHO i druge uključene agencije UN-a, bave problemom unutar svojih skučenih mandata sredstava i perspektiva.

 

U tom smislu, posebnobi EU bila u dobroj situaciji da izvrši prijeko potreban pritisak na UNSC, s obzirom na goleme štete koje je virus nanio brojnim članicama, posebno Italiji i Španjolskoj, između ostalih.

 

Ovakav hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u ovom trenutku silno bi pozdravila cijela međunarodna zajednica jer bi svjetskom tijelu dodijelila vodeću ulogu koju članice i očekuju od njega.

 

Gens una sumus. Concordia patria firmat

U ovoj teškoj situaciji, velike bi sile trebale odbaciti svoje ideološke i političke razlike, svoje igre ​​moći, te umjesto toga usredotočiti se na galvaniziranje usklađenih međunarodnih akcija osiguranja sigurnosti i dobrobiti cijelog ljudskog roda.

 

Odlučnim i žurnim djelovanjem, Glavni bi Tajnik UN-a i UN-ov Savjet Sigurnosti uputili cijelom čovječanstvu nedvojben i jasan, ali smirujući signal. Što je joši važnije, takav bi glas – kao dobrodošao – bio shvaćen i prihvaćen kao referentan (da ne kažemo kao norma ponašanja u novonastaloj situaciji) od strane drugih ključnih agencija, poput Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (UNHCHR), Međunarodne organizacije rada (ILO), Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO), Svjetske turističke organizacije (WTO), kao i Crveni križ (IFRC), Bretton Woods institucija, Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD), Federacije svijetskog Saveza sindikata, uključujući i druge specijalizirane ili ne-UN organizacije, ponajviše razvojni entiteti poput Međuameričke razvojne banke (IADB), Islamske razvojne banke (IsDB), Azijske razvojne banke (ADB), Afričke razvojne banke (AfDB), itd.

 

U narednom periodu – svjedočeći uistinu povijesnim raskršćima, potrebno nam je globalno poštivanje i zaštita ljudskih prava i radnih mjesta, sve to za dobrobit gospodarstva i sveukupne sigurnosti. Oporavak – koji od sada zahtijeva i pojačanu biološku sigurnost – neće biti moguć bez svedruštvenog konsenzusa. Jasno, da će ovaj zadatak biti nemoguć ukoliko je sproveden na uštrb rada ili postignut erozijom osnovnih ljudskih prava – što je ugrađeno u Povelju UN-a te prihvaćeno kao ključno za sam uspjeh SDG-ova (Ciljevi održivog razvoja).

 

Doista, zemlje nisu samo ekonomije, već ponajviše društva.

 

Jedno je jasno: Planeta je stala, iako je kapital ostao neoštećen, netaknut. Došlo je do globalnog zastoja jer je radna snaga poslata kući. Dakle, oporavak dolazi radnom snagom. Povijesno, rad nas nikada nije izdao, dok kapital jeste. Isto tako, ljudska prava nikada nisu izdala državu i njenu društvenu koheziju, ali su države – i prečesto slavljena tržišta – isuviše puta u povijesti iznevjerili ljude. Stoga nema istinskog izlaska iz krize a da se ne ojačaju radna i ljudska prava.

 

Za ozbiljan planetarni problem, nužno je naše brzo artikulirano globalno suglasje. Dakle, multilateralizam – kao najučinkovitiji planetarni alat koji nam stoji na raspolaganju – nije samo naš politički izbor. To predstavlja jedini način na koji ljudski rod može (društveno-gospodarski i politički) preživjeti.

 

Covid-19 je izazov koji dolazi iz svijeta biologije. Ipak, biologija i međunarodni dijele zajedničko osnovno pravilo: Prilagodi se ili umri (comply or die). To da nas podsjeti; nije veliko što jede malo, već je brzi koji jede sporog.

 

Liderstvo i vizija sada !!!

 

Beč/Kuala Lumpur, 4. april 2020. godine

 

O autorima;

 

Tan Sri Hasmy Agam,

Malezijski veleposlanik pri UN NY (uključujući mandat u Savjetu sigurnosti UN-u), Direktor Diplomatske akademije, predsjedatelj Komisije za ljudska prava Malezije (Suhakam) – u mirovini

 

Prof. Anis H. Bajrektarević

šef katedre i profesor međunarodnog prava i globalnih političkih studija, Austrija; autor 7 knjiga i mnogobrojnih članaka o, uglavnom, geopolitici, energiji i tehnologijiAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Zbirka poezija Vasilja Stusa na crnogorskom jeziku

VASILJ STUS ŽIVOT PJESNIKA KOJI JE DAO SEBE ZA UKRAJINU   Piše: Božidar Proročić književnik i publicista   Povodom dana državnosti Ukrajine koji se obilježava svake godine 24. avgusta u izdanju Crnogorskog kul...
by Redakcija
0

 
 

Poezija Deana Plazonića

Dean Plazonić   ZABORAV . Prošetati ću se jutrom Korak po korak Ulicom našeg sjećanja Između perivoja Čežnje i prkosa Potražiti ću tebe Na raskrižju svitanja Što dijeli ravnodušnost od zaborava Stajati ću sam...
by Redakcija
0

 
 

Dženis Šaćirović: Naučnik, život s naukom i od nauke

NAUČNIK, ŽIVOT S NAUKOM I OD NAUKE   Ozbiljno bavljenje naukom, pojašnjenja radi, zahtjeva potpunu predanost i rijetke su druge obaveze, pa i one fundamentalne životne koje nauka trpi sa sobom. Oni koji misle suprotno,...
by Redakcija
0

 

 

Objavljen „Tamaritski Divan“ Federika Garsije Lorke

Objavljen „Tamaritski Divan“ Federika Garsije Lorke     Udruženje za promociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi“ objavilo je zbirku poezije „Tamaritski Divan“, španskog pesnika Federika Garsije Lorke. N...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Faiz Softić: Osvrt na knjigu poezije u rukopisu Mustafe Balje „Otok od živog srebra“

ZABAVLJANJE RIJEKA U TOKU   Naslov ovog osvrta na knjigu poezije u rukopisu Mustafe Baljea, poznatog bošnjačkog publiciste i pjesnika sa Kosova „Otok od živog srebra“ je i stih a i lajtmotiv ovog rukopisa koji nam s...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona