Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

10. Januara 2021.

Tri decenije Matice Bošnjaka Sandžaka

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

OBILJEŽAVANJE JUBILEJA

 

T R I   D E C E N I J E   M A T I C E   B O Š N J A K A   S A N D Ž A K A

 

Novi Pazar 9. januara 2021. godine

Saopćenje za javnost

 

Sa radošću se obraćamo kulturnoj javnosti Sandžaka, Bosne i Hercegovine i regiona da se je pred nama događaj, obilježavanje 30 godina postojanja Matice Bošnjaka – Društva za kulturu, znanost i umjetnost Sandžaka, sa sjedištem u Novom Pazaru, a sa podružnicama u Beogradu, Plavu, Prizrenu, Peći, Skopju, Sarajevu, Goraždu, Tuzli, Travniku i više gradova u emigraciji.

Podsjećamo da je MATICA BOŠNJAKA SANDŽAKA, utemeljena ponovo, nakon djelovanja sa sjedistem u Mostaru, u prvoj polovici XX. stoljeća i zabrane rada uspostavljanjem komunističkog društva bivše Jugoslavije, nastavila je svoj rad 9. januara 1991 godine ovog puta u Novom Pazaru, kada je grupa od 100 pisaca, univerzitetskih profesora, znanstvenika i intelektualaca obnovila rad ove kulturne i znanstvene institucije  od posebnog značaja za bošnjački etnos.

To je ujedno prilika da saopćimo kako je došlo do osnivanja ove institucije. Na Obnoviteljskom saboru KDB “PREPOROD”, septembra 1990. godine u Sarajevu grupa bošnjačkih intelektualaca na čelu sa akademikom dr. Smailom Balićem, Adil begom Zulfikarpašićem, književnikom Alijom Isakovićem, prof. dr. Muhsinom Rizvićem, prof. dr. Rasimom Muminovićem, prof. dr. Atifom Purivatrom, akd. dr. Muhamedom Filipovićem i filozofom dr. Šefketom Krcićem, podnijela je pismenu inicijetivu za obnovu Matice Bošnjaka u novim uvjetima. S obzirom da je sjediste PREPORODA u Sarajevu, za mjesto Matice Bošnjaka određen je Novi Pazar u Sandžaku, a za koordinatira osnivanja imenovani su: Acc. dr. Jašar Redžepagić, dr. Rasim Muminović i dr. Šefket Krcić.

Tada je sazvan veličanstven skup, najveći u kulturnoj historiji Bošnjaka u Koncertnoj dvorani 9. januara 1991. godine u Novom Pazaru. U tom povodu organizirana je Međunarodna konferencija s temom: MATICA BOŠNJAKA, BUDUĆNOST SANDŽAČKOG PITANJA I STATUS BOŠNJAKA U NOVIM OKOLNOSTIMA.

Referate su podnijeli, pored koordinatora za osnivanje najveća imena Bošnjaka toga vremena, dr. Mehmedalija Bojić, filozof Ferid Muhić, general i publicist Ibrahim Alibegović, književnik Alija Džogović, dr. Ibrahim Bakić, publicist Alija Matović, Bajram Redžepagić i ostali. Upravo tih vrhunskih deset referata bili su veliki temelj za utemeljenje ove institucije i budućeg Nezavisnog  univerziteta Sandžaka kao i glasila revije ,,SANDŽAK”.

Danas, usljed djelovanja pandemije virusa covid 19, trebali smo održati panel diskusiju za okruglim hastalom na temu: ENCIKLOPEDIJA SANDŽAKA I BUDUĆNOST MATICE. Zato pozivamo sve stvaraoce da dostave svoje radove na adresu Matice Bošnjaka Sandžaka, Post. Fah 124, Novi Pazar. Email: dr.s.krcic@uninp.edu.rs. 

Značajno je spomenuti da je Matica objavila, pored preko 100 djela, i pet tomova Enciklopedije Sandžaka i organizirala 25 Konferencija intelektualaca, te da je posebnu pažnju usmjeravala na afirmaciju i velikih i afirmaciju mladih intelektualaca, književnika i novinara u Sandžaku i regiji. Posebno ističemo naše isticanje najvećeg bošnjačkog i svjetskog epskog pjesnika Avda Međedovića (1866-1953), na bazi čijeg smo stvaralaštva oživjeli njegovo zaboravljeno ime, organizirali prve pjesničke susrete prve godine od osnivanja Matice, a 2016. godine jedini organizirali veliku obljetnicu 150 godina od rođenja ovog velikog pjesnika u Novom Pazaru, Bijelom Polju i velikim naučnim skupom u Sarajevu 17. novembra. Pored toga, organizirali smo stotine promocija knjiga i predstavljanja na televiziji, radiju i u printanim i elektronskim medijima. Pune tri decenije, naši istaknuti članovi, vodili su polemike na mnogim znanstvenim skupovima, pred javnosi i u poznatim regionalnim listovima vodili polemike o odbrani bošnjačkog identiteta i historije, a posebno i trijumfalno bosanskog jezika. U monografiji koju pripremamo, biće predstavljena bogata aktivnost Matice tijekom ovih 30 godina rada.

Danas, Matica, koja ima svoju Biblioteku sa preko 50 000 knjiga, bogatom Arhivom i nizom projekata od nacionalnog značaja, djeluje u teškim uvjetima, izgubila je službene prostorije od Grada, pa je došla s takvim rezultatima  u podstanarski status u Novom Pazaru. Ovu istituciju povremeno pomažu dobrotvori: književnik Ragip Sijarić iz Švedske, humanista Ago Koljenović iz New Yorka, biznismeni Almir Drešković (Plav), Mehmed Metko Alibašić, Fuad Međedović, Faruk Međedović (Novi Pazar), mr. Naser Bakić (Tutin), dr. Edis Hadžić (Sjenica) i drugi koji se se kao humanisti suosjećaju sa našom nezavidnom situacijom.

Imajući u vidu da zemlje koje imaju svoje budžete, kao što su Bosna, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija nejmaju svoje enciklopedije, a znanstvenici okupljeni oko MATICE BOŠNJAKA SANDŽAKA, u teškim uvjetima štampaju ENCIKLOPEDIJU SANDŽAKA u pet tomova. Sada se nalazi peti tom u štampi. Potrebne su nam finansijske potpore i donacije od ljudi dobre volje koji znaju značaj ovog projekta za obrazovanje i budućnost mladih generacija, kao i srednjih i starijih da se podsjete. Očekujemo vaše uplate, kako bi realizirali ovaj historijski projekat,  na naše račune:  200 117023460 93 (Banka Poštanska štedionica Novi Pazar), 1602008300027088, poziv na br. 1601037200143765 (Vakufska banka, Sarajevo) i br. Tek. rač. 535-1900100004784-40, (Prva banka, Plav). Kopiju uplatnice dostaviti na adresu Matice Bošnjaka post. Fah 124,  N. Pazar, ili na viber tel. +381 62 8609786. Zahvaljujemo se svim uglednim dobrotvorima i revnosnim članovima na suradnji, a sve u cilju očuvanja ove značajne institucije od nacionalnog i regionalnog značaja.

 

Novi Pazar, 9. januar. 2021. godine

 

PREDSJEDNIK

Acc. prof. dr. Šefket KRCIĆ, sr

PREDSJEDNIK SKUPĆINE

Mr. Dzenis ŠAĆIROVIĆ, sr

PREDSJEDNIK SAVJETA

Acc. dr. Ferid KUGIĆ, srAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Slavica Jovanović iz Mačvanskog Prnjavora osvojila 2. mesto na konkursu za pesmu o deci

Slavica Jovanović   MОЈА СТАДА У ЏЕМПЕРУ ТВОМЕ  Моја стада у џемперу твоме, Мелодија у твојој свирали, Тамо близу чобани крај реке, ...
by Redakcija
0

 
 

Haiku konkurs za nagradu ”Radmila Bogojević”

ХАИКУ КОНКУРС ЗА НАГРАДУ „Радмила Богојевић“     Хаику часопис „ЛОТОС“ (Србија) и Дејан Богојевић расписују VI интерна...
by Redakcija
0

 
 

Završen projekat unapređenja park šume Brezovačko brdo uz podršku SlovakAid-a

Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju SlovakAID u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Crnoj Gori finansirala je projekat unapređenja infrastrukture park šume Brezovačko brdo u opštini Rožaje kao i p...
by Redakcija
0

 

 

8. međunarodni festival za djecu pjesnike “Kraljevstvo bijelih rada”

KRALJEVSTVO BIJELIH RADA DAJE NA ZNANJE!!!   Osmi međunarodni konkurs KRALJEVSTVO BIJELIH RADA, u organizaciji NVO Stihom govorim, počeo je 21.12.2021. i trajao do 01. 05.2022. godine. Na adresu organizatora je stiglo viš...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

PROSLAVA DANA NEZAVISNOSTI GRUZIJE U BEOGRADU

Gruzija je 1991. godine stekla nezavisnost od Sovjetskog saveza i uspostavila diplomatske odnose sa nešto više od 50 država sveta. Za datum obeležavanja Dana nezavisnosti i državnosti Gruzije uzima se 26. maj, kada je 1918...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange