Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementVijesti

6. Aprila 2021.

Zavičajni klub ”Bihor”: Naše malo nekome znači mnogo

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Humanost na djelu

Uz dobru slogu i iskren nijet sve prepreke padaju u blato

NAŠE MALO NEKOME ZNAČI MNOGO

Euro po euro Crna Gora, region i dijaspora ubrzo su premašili cifru od pola miliona eura, koliko je bilo potrebno za liječenje braće Kardović i tako još jednom pokazali da zajedno možemo više nego što i treba, pa je ovo možda dobra poruka političarima da se ugledaju na narod i da sve učine kako svojim postupcima ne bi udaljivali jedne od drugih

 

Piše: Hamdija M. Rastoder

Dvanaesta je i najteža godina postojanja ZKB iz Luksemburga.
Što zbog pandemije na koju nijesu imuni ni naši aktivisti a ono i zbog odluka ovdašnje Vlade da zatvori, već više od godinu, ugostiteljske objekte u koje spadaju i naše klupske prostorije kao i zabrani okupljanja – u potpunosti su izostali redovni prihodi klubakoji su ostvarivani u proteklom periodu. Kao što je poznato – svi prihodi ostvarivani kroz razne organizacije festivalnog i estradnog karaktera, dijeljeni su u humanitarne svrhe i time je ZK Bihor pomagao na stotine socijalno ugroženih i bolesnih u Crnoj Gori, a nekada i šire. Široka je lepeza pomoći koju je ovo udruženje i njegovi simpatizeri do sada uputilo, prvenstveno u Crnu Goru i Bihor.
Veliki broj doseljenika sa prostora ex-YU u Luksemburg, entizujasta i pobornika očuvanja tradicije i kulture, kao i onih sa posebnom empatijom prema ljudima u nevolji,mahom su okupljeni oko udruženja ZK Bihor, i rado se odazivaju na svaki poziv uprave kluba da se pomogne u nevolji i onima kojima je pomoć potrebna da bi što bolje realizovali projekte od opšteg značaja za društvenu zajednicu.

Tako je bilo i tokom mjeseca marta ove godine kada su na adresu Upravnog odbora udruženja pristigla četiri zahtjeva za pomoć, i gdje su samo kroz viber grupu ovoga udruženja prikupljena novčana sredstva u vrijednosti od 25. 000,00€.
S ponosom ističemo da je rukovodstvo kluba, imajući u vidu finansijsku situaciju i stanje kase udruženja, jednoglasno odlučio da sve zahtjeve, putem viber grupe, predoči svom članstvu i prijateljima kluba, kojih, istina, nije mali broj.
A oni su se, kao i uvijek do sad, i kako dolikuje ljudima koji ne zaboravljaju zemlju svoga porijekla i razumije druge i slabije – toplo odazvali, te se na sve zahtjeve odgovorilo pristojnim novčanim iznosom.

Nepovoljna finansijska situacija u opštini Petnjica i državi Crnoj Gori uzrokovala je da naš Talas Bihora – Radija Petnjica zatraži finansijsku pomoć od udruženja ZK Bihor sa kojim ovaj radio ima izuzetnu i plodonosnu saradnju još od njegovog osnivanja. Ovaj zahtjev je istaknut na viber grupi i akcija skupljanja pomoći trajala je četiri dana. Znajući značaj postojanja našeg radija u razbijanju informativne blokade iz zavičaja – prikupljena je zavidna suma od 4.100,00 € sa porukom da u svakoj prilici mogu računati na nas.

Drugi zahtjev za pomoć pristigao je od porodice Hodžić iz Bijelog Polja kojoj je, za liječenje sina Adina od cerebralne paralize u državi  Sent Luois u Americi, bilo potrebno 50 000,00€. Ni tu ZK Bihor i prijatelji ovoga udruženja nisu oklijevali i ubrzo je prikupljena suma od blizu 6.000,00€.

Treći zahtjev nije iz zavičaja niti iz CG već iz regiona a uputila ga je nastavnica OŠ „XHEMAIL KADA“ iz Peći, Jasmina Gutić, gdje je zamoljeno da im se finansijski pomogne u kupovini lektira i drugih knjiga za 120 učenikabošnjačke nacionalnosti koji pohadjaju nastavu na bosanskom jeziku u ovoj školi kao i za dvadeset njihovih nastavnika. Odlukom odbora ovoj školi se izašlo u susret na dva načina: donacijom knjiga i doniranjem novčanih sredstava za kupovinu potrebnih  knjiga. I ovaj put se odazvao veliki broj članova udruženja te je, uz veliki broj donranih knjiga, prikupljen i novčani iznos od blizu 2 000,00€.

Prošlo je samo nekoliko dana od pokretanja treće humanitarne akcije, a pristigao je četvrti zahtjev za pomoć. Mediji i društvene mreže bile su bukvalnopreplavljeni pozivom za pomoć braći Kardović iz Rožaja koji boluju od rijetke i teške bolesti i da su za njihovo liječenje u Turskoj potrebna velika sredstva koja porodica nije u stanju sama obazbijediti. Zahtjev je proslijeđen Odboru ZK Bihor na razmatranje pa je istog dana predočen i na viber-grupi kluba. Rukovodeći se krilaticom „Naše malo nekome znači mnogo“, članovi i simpatizeri udruženja su odgovorno prihvatili zahtjev, te se ubrzo prikupilo 12 000,00 €.
Euro po euro Crna Gora, region i dijaspora ubrzo su premašili cifru od pola miliona eura, koliko je bilo potrebno za liječenje braće Kardovići i tako još jednom pokazali da zajedno možemo više nego što i treba, pa je ovo možda dobra poruka političarima da se ugledaju na narod i da sve učine kako svojim postupcima ne bi udaljavali jedne od drugih.

Porukom – Naše je ono što podijelimo sa drugim – želimo se zahvaliti svima koji su se odazvali zahtjevu odbora da pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Neka nam traje Radio Petnjica, neka učenici OŠ u Peći budu motivisani da dobro uče i postanu uzorni građani, a posebna želja ide braći Kardović i malom Adinu Hodžiću da se zdravi i veseli vrate sa liječenja svojoj familije i društvu u cjelini.
ZK Bihor ide dalje približavajući se onima kojima je najpotrebniji, bez obzira na vjeru, naciju i mjesto porijekla u Crnoj Gori, a nekada i šire.

 

(Autor je sekretar ZK Bihor iz Luksemburga)

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori povodom Svjetskog dana djeteta – 20. novembra

Na Svjetski dan djeteta ponavljamo važnost da sve države u potpunosti poštuju Konveciju o pravima djeteta.   Palestinska djeca nastavljaju da budu meta izraelske vojske koja svakodnevno krši njihova osnovna prava na z...
by Redakcija
0

 
 

11. konkurs časopisa ”Avlija” za najbolju kratku priču i pjesmu za 2021. godinu

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme AVLIJA iz Rožaja raspisala je 11. međunarodni konkurs/natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču i pjesmu u regionu za 2021. godinu. Konkurs je otvoren od 1...
by Redakcija
0

 
 

Konkurs za osnovce iz Rožaja, Kolašina i Žabljaka: Napravi video i osvoji biciklo

Tokom druge polovine 20. vijeka, gradovi širom svijeta razvijali su kako bi dali prvenstvo automobilima, često na štetu drugih vidova prevoza. Vremenom je sve više ljudi počelo da koristi auto kao glavno sredstvo prevoza, ...
by Redakcija
0

 

 

Željko Rutović novi predsjednik Programskog odbora časopisa Komun@

Željko Rutović, izabran za Predsjednika Programskog odbora časopisa Komun@ Odlukom osnivača mr Željko Rutović, publicista i teoretičar medijske kulture izabran je za Predsjednika Programskog odbora časopisa Komun@. Toko...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

DOPUNSKI KONKURS za prijem novih studenata na prvoj godini Master studija za 2021/2022

Univerzitet “Hadži Zeka” iz Peći je objavio Konkurs za prijem novih studenata na prvoj godini postdiplomskih studija 2021-2022 Bosanski jezik-dopunski za prijem novih studenata na bosanskom jeziku iz Crne Gore na prvoj go...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange