Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementZabava

25. Aprila 2013.

Zainteresovani za život na Marsu traže se i u Bosni i Hercegovini

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Holandska kompanija Mars-One, u okviru globalne potrage za volonterima, objavila je oglas za astronaute koji su zainteresovani da žive na Marsu. Oglas se pojavio i na bosanskohercegovačkom portalu Posao.ba, a biće zanimljivo pratiti da li će se neko iz Bosne i Hercegovine ili okruženja (Hrvatska, Crna Gora i Srbija) usuditi da pošalje prijavu.

Kako su predstavnici ove kompanije već ranije najavljivali, riječ je o karti u jednom pravcu, a ambiciozni plan ima za cilj stvaranje ljudske kolonije na Marsu.

Odluka o tome ko će putovati na Mars biće poznata do 2015. godine, a prvi putnici će na odredište stići 2023. Do te planete će ići u svemirskoj kapsuli Dragon, koja je već otputovala do Međunarodne svemirske stanice (ISS) prevozeći astronaute.

Ovo je svojevrsni rijaliti šou u kojem će 24 odabrana kandidata početi obuku. Publika će na kraju odabrati četiri putnika koji će otići na Mars. Upravo bi čitav ovaj medijski spektakl trebalo i da finansira čitavu misiju.
Četiri “kolonizatora” će otići na Mars 2023. godine, nakon osam robotskih misija koje će se odvijati u periodu između 2016. i 2021. godine kako bi omogućile uslove za nastanjivanje. U izboru putnika učestvovaće “globalna publika”. Novi članovi kolonije će stizati na Crvenu planetu svake dvije godine, a niko od njih neće se vratiti. Planirano je da se do 2033. Crvena planeta nastani sa 20 ljudi.

Mars One (Custom)OGROMNO INTERESOVANJE

Prema informacijama ove neprofitne organizacije, dosad ih je kontaktiralo više od 40.000 osoba.

Aplikanti moraju biti stariji od 18 godina, njihovo fizičko i psihičko stanje, kako je navedeno, mora biti “normalno”, trebaju biti visoki između 157 i 190 centimetara te moraju govoriti jedan od 11 najčešće korištenih jezika – engleski, španski, portugalski, francuski, njemački, ruski, arapski, mandarinski kineski, korejski, indonezijski ili japanski. Engleski je oficijelni jezik projekta.

Kako je istaknuto u oglasu, astronauti moraju biti inteligentni, kreativni, stabilni i zdravi. Ne smiju bolovati od bilo koje bolesti te ne smiju biti ovisnici o drogama, alkoholu ili duhanu, a također moraju biti spremni da prođu sedmogodišnji trening za život na Marsu.

Pri registraciji se mora uplatiti i taksa, koja za osobe iz zemalja u razvoju iznosi 5 dolara, a najveća je u Kataru, 73 dolara.

Aplikanti moraju prihvatiti da ostatak života žive na Marsu. Naučnici kažu da je prevoženje ljudi na Mars izvodivo, ali da bi njihovo vraćanje na Zemlju projekt učinilo komplikovanim i skupim.

posao.ba (Custom)

RIZICI PODUHVATA NISU MALI

 

Mars-One je objavio da će glasanje među Zemljanima, koje će odlučiti o četvoro stanovnika Marsa, biti provedeno 2022. godine. Prema prvim procjenama, projekt slanja prve četiri osobe na Crvenu planetu će koštati najmanje šest milijardi dolara. Novac planiraju prikupiti od TV prava.

Svi zainteresovani Bošnjaci, Hrvati, Crnogorci i Srbi više informacija mogu naći na: http://posao.ba/job.php?&jobID=68261

Hairli. Sretno. Srećno. Срећно.

mars-bosna1-600x449 (Custom)About the Author

Redakcija
Redakcija

Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

Pogledajte murale ,,Uličnog umjetnika svijeta” (Foto)

Pariški umjetnik Julien Seth Malland s pravom se naziva uličnim slikarom svijeta, budući da se njegovi murali velikih dimenzija nalaze doslovno na svim krajevima planete: Palestini, Meksiku, Indiji, Kini, Indoneziji, Vijet...
by Redakcija
0

 
 

Jeste li za predsjednika ili pretsjednika?

Vjerovatno mnogi od nas znaju da je pravilno reći preDsjednik a ne preTsjednik. Ali, zbog čega je to tako? “Krivac” za to je glasovna promjena Jednačenje suglasnika po zvučnosti. Svi zvučni suglasnici imaju svoje bezvu...
by Redakcija
0

 
 

10 nevjerovatnih prizora (Foto)

1. Katapultiranje u posljednjem trenutku Pilot se katapultira samo nekoliko trenutaka prije nego što mu se avion srušio i raspao se na komade u zastrašujućoj eksploziji. Incident se desio u Alberti u Kanadi.   2. Grana...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange