Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementZdravlje

30. Decembra 2012.

Nova pravila za liječenje astme?

More articles by »
Written by: Redakcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Globalna pravila za liječenje astme mogla bi da budu promijenjena zahvaljujući rezultatima studije koju je predvodio jedan istraživač sa univerziteta Teksas.
Većina ljekara savjetuje svojim pacijentima da se pridržavaju prepisanog režima kada uzimaju lijekove koji pomažu u kontroli bolesti. Astma – bolest pluća, koja pogađa ljude širom svijeta, je hronično oboljenje i ponekad je opasna po život. Ne postoji lijek, ali postoje tretmani.

Većini odraslih osoba koje imaju blagu ili umjerenu formu astme rečeno je da koriste svoje inhalatore dva puta dnevno, čak i ako nemaju simptome. Lijekovi u tim kompresovanim inhalatorima su kortikosteroidi, koji otvaraju disajne puteve i smanjuju količinu sluzi što omogućava lakše disanje. Inhalirani kortikosteroidi su najčešća i najdelotvornija vrsta terapije za astmatičare.

Prilikom napada astme, disajni putevi u plućima postaju upaljeni i natečeni. To može da bude izazvano velikim brojem faktora – genetskih kao i faktora prirodnog okruženja. Prašina, ispuhni gasovi ili dim mogu da izazovu napad astme. Opadanje lišća u jesen kao i druge sezonske promjene koje podižu čestice prašine u vazduh, takođe mogu da izazovu napad. Frenku Grizafiju je to veoma poznato.

“Postoje pravila kojih bi trebalo da se pridržavam, dva udisaja iz inhalatora ujutro i dva uveče.”

To je bilo prije nego što je Grizafi učestvovao u studiji koja je obuhvatila deset akademskih centara i više od 300 odraslih osoba sa blagom ili umjerenom formom astme. Ljekari su ispitali pacijente i odredili im najmanju moguću dozu lijekova koja bi kontrolisala njihovu astmu. Doktor Vilijem Kalhun je predvodio studiju.

“Količina kortikosteroida koju je pacijent primao tokom studije zavisila je od intenziteta simptoma koje je imao. Kada su imali jače simptome dobijali su više steroida.”

Nakon što su prilagodili lijekove, ljekari su pratili tri različita načina za tretiranje pacijenata. Jedna grupa dobila je svoje prilagođene doze steroida i uzimala ih je kao i obično. Drugoj grupi su nivoi steroida prilagođeni nakon što su prošli sofisticirani test disanja za astmatičare, dok je trećoj grupi rečeno da koriste svoje inhalatore samo kada im se simptomi pojačaju. Istraživači su ustanovili da je posljednja grupa imala dobre rezultate, isto kao i prve dvije grupe. Glavna razlika bila je ta što je treća grupa koristila samo polovinu dotadašnje količine lijeka.

“Grupa bazirana na simptomima na kraju je koristila manju količinu udisanih kortikosteroida, 50 odsto manju. To je takođe kao rezultat imalo i smanjeno pogoršanje u jesen, vrijeme kada je ono obično veće i takođe je rezultat bilo smanjeno odsustvo iz škole ili sa posla.”

Pod nadzorom svog ljekara, Frenk Grizafi više ne prati svoj stari režim uzimanja lijekova.

“Uzmem jedan udisaj ujutro i to obično djeluje do kraja dana. Osjećam se odlično.”

Doktor Kalhun savjetuje pacijentima sa blagom i umjerenom astmom da provjere sa svojim ljekarima da li bi ova strategija bila dobra i za njih. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

”Slovenski Orfej” Zorana Stefanovića u Maleziji

„СЛОВЕНСКИ ОРФЕЈ“ ИЗНЕНАДИО МАЛЕЗИЈУ Slavic Orpheus – Ritual Event Drama / Written by Zoran Stefanović ; Traslated from Serbian by Dragana Rajkov ; Text Adaption by Syed Mohd Zakir. – Kua...
by Redakcija
0

 
 

Rezultatima književnih konkursa časopisa za književnost, umetnost i kulturu AKT iz Valjeva

КЊИЖЕВНИ  КОНКУРСИ ЧАСОПИСА „АКТ”     Часопис за књижевност, уметност и културу Акт, који излази у Ваљеву, у континуите...
by Redakcija
0

 
 

UN Women objavila međunarodnu knjigu bajki autora iz Evrope i Centralne Azije

Organizacije UN Women i njen ogranak za Evropu i Centralnu Aziju (UN Women ECA) objavile su zbirku 28 priča (bajki) autora iz Evrope i Centralne Azije koja naglašava borbu za rodnu ravnopravnost i inspiriše buduće generac...
by Redakcija
0

 

 

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori povodom Svjetskog dana djeteta – 20. novembra

Na Svjetski dan djeteta ponavljamo važnost da sve države u potpunosti poštuju Konveciju o pravima djeteta.   Palestinska djeca nastavljaju da budu meta izraelske vojske koja svakodnevno krši njihova osnovna prava na z...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Larisa Ćustendil: Suzo zlaćena

Larisa Ćustendil   SUZO ZLAĆENA   Suzo zlaćana, iz podsvijesti iznenada uhvaćena u rukama predaka satkanu mrežu tananu, ti ostani kao svjedok da srce me ponovo dovede na ta daleka vrata sveta. Još jednom dođoh,...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange